11. srpna 2008 • 18:23

Vezzaliová má zlatý hattrick

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Italská fleretistka Valentina Vezzaliová získala individuální zlatou medaili na třech po sobě jdoucích olympijských hrách. Podobný kousek se dosud žádnému šermíři ani šermířce nepodařil.



Naposledy prohrála pod pěti kruhy ve finále v Atlantě 1996, kdy podlehla Francouzce Lauře Badeauové a musela se spokojit se stříbrem. V družstvech Italky s Vezzaliovou v sestavě konkurenci nenašly, stejně jako na následující olympiádě v Sydney.

Tam se cesty předchozích finalistek ze soutěže jednotlivkyň zkřížily již v semifinále, z kterého tentokrát vítězně vyšla Italka. Ve finále si poradila i s Němkou Ritou Königovou a radovala se ze svého prvního individuálního olympijského zlata.

Druhý triumf přidala v Aténách 2004, kde se jí neúspěšně postavila krajanka Giovanna Trilliniová, v pekingském finále ji nedokázala zastavit Korejka Nam Hjon-he.

V Itálii velmi populární sportovkyně v letech 1997 až 2007 vybojovala také 16 cenných kovů na světových šermířských šampionátech. Dalších deset medailí si přivezla z evropských mistrovství.

Maria Valentina Vezzaliová se narodila 14. února 1974 a fakt, že slaví narozeniny zrovna ve svátek svatého Valentýna, se přímo odráží v jejím jméně. Pochází z města Jesi, jež leží v severovýchodní Itálii nedaleko Ancony. Z Jesi vzešlo hned několik vynikajících šermířů, například olympijský vítěz ze Soulu 1988 Stefano Cerioni nebo sedminásobná olympijská medailistka Trilliniová olympijská medailistka Trilliniová.

Vezzaliová se šermu začala věnovat v devíti letech. V civilním životě je zaměstnána u policie. Svou impozantní medailovou kolekci by ráda rozšířila na olympijských hrách v Londýně v roce 2012, poté by chtěla pokračovat v práci u policie nebo působit v Italském olympijském výboru.

Je vdaná za italského fotbalového záložníka Domenika Giugliana, v roce 2005 se jim narodil syn Pietro.

Články odjinud


Články odjinud