17. srpna 2008 • 23:30

Sličné cheerleaders učí Číňany fandit

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Na první pohled je to publikum docela obyčejné. Ale už na ten druhý se na tribunách začnou dít neobyčejné věci. Čínští příznivci ukazují světu, co se naučili v kurzech fandění.



I když na takovém basketbale už si zvykli. Dokonce i na spoře oděné roztleskávačky, atrakci, která byla až do olympiády neznámá. Včera při zápase domácích hráček s českým týmem (79:63) měli fanoušci k jásotu hodně možností.

Okatě řízené sborové výkřiky a povzbuzování, proškolené skupiny, které už znají kodex řádného fanouška. Takoví jsou čínští diváci na olympijských hrách. Velkou část z nich tvoří šťastlivci vylosovaní ve svých firmách.

Ti často sledují sporty, o nichž nemají ani tušení. Proto existují vyvolávači, kteří skandování řídí jako dirigent fi lharomonii. Do publika štěkají povely, sbor odpovídá čímsi, co zní jako „Káájo! (Do toho!)“.

Funguje to na povel, přesto si diváci skandování užívají. A co teprve přestávky! Tanečnice vrtí zadečky do rytmu dunivého hiphopu, piercing v odhaleném pupíku se blyští až na tribuně. V NBA nic zvláštního, by Číně ovšem tyhle věci odkrývají divákům novou tvář basketbalu.

»Necudná« show kupodivu nevadí ani starším Číňanům. „Některé holky toho na sobě mají opravdu málo, ale dá se to akceptovat,“ přitakává účetní Li Šu-čchin (53). „Čína už se dost otevřela světu. Tyhle věci jsou teď v televizi normální.“

Normální jsou i pro devatenáctiletou roztleskávačku Jo-Jo, která doby, kdy nejvíc "sexy" oděvem byla v Číně dělnická kamizola à la Mao, sotva pamatuje. „Nevím, jaké to tenkrát bylo,“ říká.

„Normálně jsem stydlivá, ale jak tančím, tak jančím. Sice se leknu, když mi někde povoluje kostým nebo klouže podprsenka, ale důležité je nezpanikařit,“ dodává. „V nejhorším případě to prostě spadne.“

Články odjinud


Články odjinud