21. srpna 2008 • 14:33

Špotáková má rekord i zlato!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se stala olympijskou vítězkou. Zlato v Pekingu dnes vybojovala posledním hodem, kterým vytvořila evropský rekord 71,42 metru.



O 64 centimetrů porazila Rusku Marii Abakumovovou, která v průběhu soutěže evropské maximum zlepšila jako první.

Boj o zlato Barbory Špotákové jsme sledovali on-line >>>

Svým vítězným pokusem zaostala Špotáková jen o 28 centimetrů za světovým rekordem Kubánky Osleidys Menéndezové z roku 2005.

Úřadující mistryně světa vykročila za medailí hned prvním pokusem, kterým často soutěže rozhoduje, ale dlouho se zdálo, že na nejcennější kov nedosáhne.

Špotáková zahájila finále českým rekordem 69,22, už před ní však hodila Abakumovová o deset centimetrů dál a usadila se v čele.

V polovině soutěže začalo na stadionu Ptačí hnízdo hustě pršet a zdálo se, že se pořadí na předních místech v nepříznivých podmínkách už nezmění.

Předpoklady však postavila na hlavu neobyčejně svalnatá ruská oštěpařka.

Barbora Špotáková
Barbora Špotáková

Ve čtvrté sérii hodila Abakumovová 70,78 a překonala o 58 centimetrů loňský evropský rekord Němky Christiny Obergföllové.

Do Pekingu přitom přijela dvaadvacetiletá rodačka z Irkutsku s osobním maximem 67,25 metru.

Špotákové se v mokru nedařilo atakovat hranici 70 metrů až do poslední série, v níž zmobilizovala síly a nečekanou soupeřku v boji o zlato přehodila.

Sedmadvacetiletá česká atletka pak už jen čekala s napětím na závěrečný pokus Abakumovové, která předvedla jen 67,52 a skončila druhá.

Bulela jsem jako želva, řekla po závodě vítězka >>>

Ostatní oštěpařky sledovaly boj o zlato z uctivé vzdálenosti. Bronzová Němka Obergföllová, která měla být hlavní konkurentkou Špotákové, hodila 66,13 metru.

Až šestá skončila obhájkyně vítězství Menéndezová, za jejímž olympijským rekordem z Atén zaostala česká reprezentantka o jedenáct centimetrů.

Špotáková navázala na olympijské vítězství legendární oštěpařky Dany Zátopkové z Helsinek 1952.

Špotáková proti svému zvyku

Barbora Špotáková obvykle drtí soupeřky prvním pokusem, na olympijských hrách v Pekingu ale zmrazila všechny až svým posledním hodem. Když brala oštěp do ruky, řekla si: "Teď, nebo nikdy".

Do té doby totiž prohrávala s Ruskou Marií Abakumovovou a pokud chtěla zlato, musela hodit evropský rekord a poprvé v životě za 70 metrů. Málokdo v to věřil, ale Špotáková ano. Dokázala pak takřka nemožné a stala se olympijskou vítězkou!

Abakumovová byla velkým překvapením soutěže. Špotáková si jí ale všimla už v kvalifikaci. "Je pořádně osvalená," vystihla soupeřčinu postavu. Ruska také ukázala, že má pořádnou sílu - 69,32 metru hned v prvním pokusu.

Špotáková dokázala odpovědět, ale přesto o deset centimetrů ve svém prvním hodu, častokrát zároveň nejdelším v soutěži, prohrávala. Navíc po sérii třetích pokusů začalo nad Ptačím hnízdem pršet, což je pro oštěpaře problém.

Ruska měla do letošní sezony osobní rekord 64,28 metru, v Irkutsku před olympiádou ale hodila 67,25 a během finále v Pekingu se zlepšila dokonce na 70,78. Špotáková bojovala, ale vypadalo to, že na ruskou oštěpařku dnes nemá.

Až přišel poslední hod v době, kdy už déšť ustal. Soustředění, přesný a rychlý rozběh, rána jako z děla a vyvalené oči. Možná ani nevěřila, když viděla ta čísla - 71,42, nový evropský rekord, 28 cm za světovým maximem.

Špotáková ale slavit ještě nemohla, Abakumovová měla rovněž poslední hod ještě před sebou. Jenže ze šoku se už nedokázala vzpamatovat. Špotáková její hod sledovala v kleče na zemi.

Nemohla se ani dívat. Až z reakcí početného českého publika poznala, že se Ruska nezmohla na pádnější odpověď. Rozběhla se, vyskočila a máchla rukou do vzduchu. "To snad není možné," vyjelo jí ze rtů, když si brala od přítele Lukáše vlajku. Emoce ji přemohly, v očích se jí leskly slzy.

Psychika, to byla dnešní silná zbraň mistryně světa. Před finále se smála, do kamer dělala opičky, vtipkovala, zatímco ostatní se soustředily. I během závodu mrkala a rozdávala úsměvy do objektivů. "Ahoj mami," dalo se odečíst z jejích rtů.

Pohodu zažila i před závody, neměla problém s přípravou, vyhnuly se jí zdravotní potíže. "Takhle si představuju, že by se měl sportovec cítit před svým výkonem," říkala ještě před kvalifikací.

Dnes se ale dlouho zdálo, že bude český ženský oštěp opět poražen. Stejně jako v Göteborgu na ME před dvěma lety, kde Špotáková prohrála zlato se Steffi Neriusovou o 18 cm. Nebo jako v Aténách, kde Nikola Brejchová přišla o bronz dokonce o šest centimetrů za Řekyní Manjaniovou.

Špotáková se ale vzepjala k životnímu hodu. Ještě před tím se stihla vsadit s Romanem Šebrlem, kdo z nich hodí oštěpem dál. Možná by už desetibojařský mistr světa měl jít ten karton šampaňského raději koupit.

Výsledky:
Ženy:
Oštěp: 1. Špotáková (ČR) 71,42 - evropský rekord, 2. Abakumovová (Rus.) 70,78, 3. Obergföllová (Něm.) 66,13, 4. Sayersová (Brit.) 65,75, 5. Neriusová (Něm.) 65,29, 6. Menéndezová (Kuba) 63,35, 7. Madejczyková (Pol.) 62,02, 8. Molitorová (Něm.) 59,64, ...v kvalifikaci 21. Klimešová (ČR) 57,25.

Články odjinud


Články odjinud