Martin Hašek
Premium
15. listopadu 2022 • 14:20

Koně, napětí a show! Vymýšlím triky, které nikdo neokopíruje, říká Lorenzo

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V unikátním prostředí potemnělé O2 areny se prohání koně v cenách za stovky milionů korun na barevných překážkách. Samotný sport přináší do Česka naprostou špičku světového parkuru v přehledném formátu, který vtahuje do dění i původně neznalé návštěvníky. Navíc je tu pro ně originální doprovodná show a umělecký program. Z Prague Playoffs (17. – 20. listopadu) už je legendární akce, pro diváky i aktéry. „Myslím, že jsme se stali v rámci světového parkuru milníkem. Prostě jsme to udělali jinak,“ říká jeho ředitel Jan Andrlík.



Na tribunách panuje přítmí a všechno světlo jde na koně s jezdcem. V hale je napjaté ticho. Pár nabírá tempo, a když přeletí přes první překážku, teprve se spustí čas. Lidé slyší dusot kopyt, odfrkávání nozder, mohutnou sílu odrazu. A občas taky zlověstné klepnutí do dřevěného břevna, které se pak kutálí dolů za zklamaného vydechnutí davů.

Má to sílu. Musíte ji cítit, i když jste na parkuru poprvé. Jezdectví má v Česku velkou tradici, pevnou komunitu. Prague Playoffs do země přineslo styl, v jakém se tenhle sport dělá ve světě. Říkají tam tomu show jumping a ta dvě slova jsou vystihující.

Je úchvatné pozorovat obrovské skoky na parkúrech, které ve vrcholném okamžiku víkendu dosahují až na 165 centimetrů. A zároveň jde o velkolepou show. Pořadatelé v Praze ji posunuli na dosud nevídanou úroveň.

„V roce 2018 jsme se dohodli na tom, že to nechceme pojmout čistě jako parkurové závody, ale chceme z toho udělat show, event pro celou rodinu. Tak to celé koncipujeme,“ vysvětluje ředitel Andrlík. „Proto tam máme takto výraznou show. O2 arena poskytuje mnoho technických možností. Od stropu navěšujeme sto tun různého vybavení. Od pohybových kinetických světel, která vytvářejí plastické světelné efekty, po různé světelné efekty.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud