3. října 2017 • 16:55

Dvojka se šrámy na srdci, Stromskému pomohla Růža Pecháček

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčná smolařka. Růža Pecháček. Tak o sobě kdysi mluvila. Ještě předtím, než se vyhrotila nešťastná série Marka Stromského, prožila si dostihová trenérka Martina Růžičková u koní svůj vlastní slzavý příběh. Nakonec ji ale osud pohladil a tmavého hnědáka Charme Looka před rokem připravila k vítězství ve Velké pardubické. Pro letošní ročník svůj šťastný poklad nabídla králi smůly.



Sám její život je jako Velká pardubická. Před devatenácti lety pod ní po kolizi ve slavném dostihu padl její osudový kůň Damion, který musel být utracen po pádu na Popkovickém skoku.

Pak se dlouhá léta marně snažila splnit si svůj sen a projet cíl Velké v sedle, až před třemi lety s Rubínem prokletí zlomila. Teď podobný osud přeje Markovi Stromskému, známému sérií trudných příhod. Když jí odřekl vloni vítězný žokej Jan Faltejsek, věnovala mu do Velké šampiona Charme Looka.

„Tím, že ho jezdí Marek, se to dostalo do úplně jiné dimenze. Marek je takový miláček národa, všichni by mu to moc přáli,“ říká Růžičková. „Jestli mám já, věčný smolař, někomu pomoci, tak tomu, kdo má jako jeden z mála na srdci víc šrámů než já. Jestli by to Charme Look dal podruhé, nikdo si nezaslouží vyhrát víc než Marek.“

Růžičková musela hledat náhradu za Jana Faltejska. Ten sice Charme Looka vedl v loňské Velké i ve dvou letošních kvalifikacích, pro tuto neděli si ale vybral francouzského krosového bombarďáka Virtuse d´Estruval.

„Když jsem se ho šla zeptat, jestli si na něj sedne, a on řekl, že neví, spadla mi brada. Dvě noci jsem z toho nespala. Mě to Honzovo rozhodnutí jenom zabolelo za toho koně,“ říká Růžičková. „Kluci to mají jinak, jezdí po světě, já jsem ženská, my jsme asi víc do hysterična. Říkám, co cítím. Jsem srdcař. Myslím, že takové koně se neopouštějí. Zamrzelo mě to.“

Trenérka si do sedla šampiona mohla vybírat. A před Pavlem Kašným, který má ve Velké pardubické zapsané vítězství s Ribelinem, nakonec zvolila Stromského. „Udělala jsem to úplně jednoduše. Říkala jsem si: Kašný už tam napsaný je…“ vysvětluje Růžičková.

Charme Look letos neměl ideální průběh sezony. Po divoké květnové kvalifi kaci, v níž Faltejsek skončil na zemi, se zranil a dlouho léčil bolavé kopyto. Srpnovou kvalifi kaci ale už v klidu vyhrál.

„Dlouho ho to trápilo. Je to obrovský kůň, má šest metráků. Když se zraní takový ten kůň kocour, jak říkáme těm drobnějším, je z toho rychle venku. Charme Look je ohromné monstrum, všechna zranění mu trvají déle. Ale na zadku má furt stejný počet grošů jako loni. Snad to bude dobré,“ doufá Růžičková.

Po žokejovi nebude chtít velké věci. Charme Look je zkušený kůň s vlastním názorem na průběh dostihu. „Hlavně nemá rád, když mu někdo cokoli diktuje. Dává si odraz sám: Hele, drž se, ukaž mi kudy a nekecej mi do toho,“,“ usmívá se Růžičková. „A Marek k je takový jemný žokej, myslím, m, že by si mohli sednout. Musí se mu přizpůsobit.“

Začátek vzájemné spolupráce ale proběhl na bývalém dostihovém závodišti v Benešově -Černém lese ve stylu předchozích Stromského kalamit. „Marek aut si byl na Charma sednout jenom jednou. Trénovali jsme me v Černém lese a Marek na cestě tě zabloudil. Doufám, že si to vybral,“ směje se Růžičková. „Marek je skvělý kluk. Když to dopadne dobře, tak tam bude napsaný. Uděláme všechno, aby tam byl."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud