Martin Hašek
7. října 2009 • 10:24

Velká pardubická má letos superfavoritku Sixteen

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní Velkou pardubickou ozdobí nejpočetnější startovní pole za posledních dvacet let, ale mezi pětadvaceti startujícími jasně září jediná favoritka. Devítiletá bělka Sixteen bude usilovat o třetí vítězství v řadě a její sázkový kurz už se asi nemůže držet víc při zemi. Stojí dvě k jedné.



„Kurz může oscilovat o pár desetin, ale výš být nemůže,“ tvrdí Jaroslav Zawojski, bookmaker společnosti TOTO CZ. „Nebo může být, ale za předpokladu, že dopadneme jako kanceláře v Británii, které loni při výhře favorita prohrály sto padesát milionů liber. Sixteen papírově nemá vážného soupeře.“

Sixteen, kterou ve své stáji v Mlýncích na Karlovarsku připravuje trenér Josef Váňa, sice své loňské druhé vítězství ve Velké pardubické získala až kvůli diskvalifi kaci Amant Grise.

Letos má ale skvělou formu, což dokázala srpnovým ohromujícím vítězstvím v kvalifikačním dostihu. „Tam si se soupeři pohrála jako kočka s myší. Sixteen prohraje jedině tehdy, když se dostane do kolize, nebo jezdeckou chybou,“ tvrdí Zawojski.

Favorité Velké pardubické

SIXTEEN (žokej Josef Bartoš) 2:1
TIUMEN (žokej Josef Váňa) 10:1
LUCKY NELLERIE (žokej Keith Mercer) 10:1
DEL SOLE (žák Josef Váňa ml.) 10:1
MANDARINO (žokej Jaroslav Myška) 10:1
MR. BIG (žokej Noel Fehily) 10:1

Sixteen bude mít v sedle nejlepšího českého žokeje Josefa Bartoše a pro její triumf hovoří i statistika. Kůň, který se při Velké pardubické pokoušel o hattrick, zatím vždycky uspěl -s jedinou výjimkou. V roce 2005 udělal žokej James Crowley chybu a z Registany šel k zemi už na druhém skoku.

K dalším favoritům patří spolehlivý Mandarino, vítězové jarních kvalifi -kačních dostihů Tomis a Profil a také další tři koně trénovaní Josefem Váňou - Del Sole, Pocci a Tiumen.

Z šesti zahraničních účastníků se nejvíc čeká od Mr. Biga v sedle s vynikajícím žokejem Noelem Fehilym. Koně navíc trénuje Charlie Mann, který Velkou pardubickou vyhrál v roce 1995.

Koně by měli mít férové podmínky. Pořadatelé během posledních týdnů trať zavlažili víc než padesáti tisíci kubíky vody, takže by neměla být příliš tvrdá ani přes rekordní sucho letošního léta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud