Petr Malík
8. dubna 2010 • 12:19

Bartoš stíhá Váňu: Má tři zlomené obratle

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendárního Josefa Váňu stíhá žokej Josef Bartoš nejenom v počtu triumfů ve Velké pardubické, ale také v četnosti nepříjemných nehod. Nejlepší český překážkový žokej současnosti si při pádu z koně v italském Meranu zlomil tři obratle a na čtvrt roku má s dostihy utrum.



Připoután na lůžko v nemocnici v severoitalském Meranu je teď Josef Bartoš, jednička stáje dostihového trenéra Josefa Váni. Koncem minulého týdne startoval v jihoitalském Grossetu a po těžkém pádu z koně Zaminka musel být hospitalizován, když ho probíhající kůň kopnul do zad a poranil mu páteř.

„Tříletý debutant, s nímž jsem startoval v překážkovém dostihu, udělal na skoku chybu a oba jsme spadli,“ vyprávěl Bartoš Sportu z nemocničního lůžka. „Bohužel do mě narazil další kůň, shodou okolností z české stáje, a ten mi vyrazil dech.“

Jako by se Bartoš zhlédl v šéfovi své stáje Josefu Váňovi, který během kariéry na dostihové dráze přežil klinickou smrt. Lékaři v Itálii až po podrobném vyšetření v nemocnici odhalili, že zranění je mnohem vážnější, než se původně zdálo.

„Rentgen zjistil zlomeninu sedmého, osmého a devátého obratle. Během operace mi tam dali zpevňující destičky a nyní čekám na korzet, abych se mohl pohybovat,“ doplnil už poměrně dobře naladěný Bartoš.

Vážné zranění samozřejmě vyděsilo i Bartošovu rodinu. Žokej je ženatý a vychovává dvě děti.

Favorizová bělka Sixteen s Josefem Bartošem (na Taxisově příkopu) nakonec doběhla druhá Favorizová bělka Sixteen s Josefem Bartošem (na Taxisově příkopu) nakonec doběhla druháFoto ČTK

„V prvních hodinách, kdy nevěděli, co bude, byli nervóznější, ale nyní už se těší, až přijedu domů,“ líčí Bartoš.

Pokud vše půjde podle plánu, koncem týdne by se měl žokej přesunout do Česka k domácímu ošetření.

Provinční dráha v italském Grossetu se stala Bartošovi osudnou opět po roce. Před rokem na stejném místě spadl a zlomil si lícní kost. Zranění ho tehdy vyřadilo z dostihů na měsíc. Tentokrát ho ale čeká nejdelší zdravotní přestávka v kariéře.

„Na letošní pád ale nemá dráha žádný vliv,“ ujišťuje Bartoš. „Jednalo se o nezkušeného koně, který udělal chybu, která se v dostizích stává. A poté do mě narazil druhý kůň v sedle s Dušanem Andrésem.“

Josef Bartoš začínal jako rovinový jezdec a po přestupu k trenérovi Josefu Váňovi se specializuje na překážky. V letech 2006 a 2008 vyhrál Velkou pardubickou. Nejprve s Decent Fellowem a poté s bělkou Sixteen. S tou mohl slavit i o rok dříve, ale na start ho nepustilo zlomené předloktí. Loni dovedl Sixteen na druhém místě za vítězným Tiumenem s Josefem Váňou.

Bartoš není v Itálii žádným nováčkem, už několik sezon je tam pravidelným účastníkem dostihů a statistiky ho řadí k nejlepším. Nejinak tomu bylo letos v zimě, kdy za tři měsíce odjezdil 44 dostihů a pětkrát vyhrál. Jím vedení koně vydělali bezmála sto tisíc eur.

„Zranění přišlo v nejméně vhodnou chvíli, nyní začíná sezona doma a já si budu muset dát přestávku dva až tři měsíce. Všechno bude záležet na tom, jak bude probíhat rehabilitace,“ upřesnil přibližnou délku své jezdecké pauzy Bartoš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud