10. října 2010 • 22:56

Holčák: Váňu by měl řešit dostihový soud

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sporný finiš jubilejní 120. Velké pardubické, v kterém Josef Váňa porazil s Tiumenem Marka Stromského s Amantem Grisem a získal již sedmé vítězství, by mohl mít dohru u zeleného stolu. Trenér Amant Grise Radek Holčák si myslí, že by se majitel koně měl odvolat k dostihovému soudu Jockey Clubu.



Důvodem je doběh, v kterém se Amant Gris dotahoval na Tiumena. Nejdříve to zkusil podél hrazení a potom zvnějšku a o vítězství Tiumena nakonec rozhodla až cílová fotografie.


Protest majitele dostihová komise na závodišti uznala, ale uvedla, že tísnění Váni neovlivnilo výsledek závodu a žokeje potrestalo pokutou 500 korun. S tím by se podle Holčáka neměl majitel spokojit.

"Pana Váni si nesmírně vážím a věřím, že to provedl neúmyslně, ale prostě Amant Grise přivřel na bariéru a tím ho jednoznačně poškodil," řekl Holčák serveru paddock-revue.cz.

Doběh 120. Velké pardubické: Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) a Marek Stromský na Amant Grisovi
Doběh 120. Velké pardubické: Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) a Marek Stromský na Amant Grisovi

"Stromský musel vzít koně zpět, a pak soupeře obíhal z druhé strany. Vzhledem k tomu, že mu pak k vítězství scházelo pět centimetrů, je evidentní, jak by dostih dopadl, kdyby k tomuhle incidentu nedošlo," uvedl Holčák.

Stáj Hřebčína Albertovec a majitel Josef Hájek mladší má možnost se odvolat k dostihovému soudu Jockey Clubu. "Je to na majiteli, ale já se domnívám, že by k protestu dojít mělo, protože jsme byli poškozeni," řekl Holčák.

"Nikde nebyl k vidění záběr zepředu, který by jasně prokázal, zda k něčemu došlo. Takový záběr měla posoudit pořádková komise Jockey Clubu a případně i dostihový soud."

Váňa několikrát opakoval, že nechal Stromskému místo. "Bylo tam pro dva koně, opravdu by tam mohl projít," tvrdil sedmapadesátiletý veterán.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud