iSport.cz
9. září 2016 • 14:37

Sbohem, královno sportu! Lidé se u Národního divadla loučí s Čáslavskou

Autor: iSport.cz, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český národ se loučí se svou hrdinkou. Na piazzetě Národního divadla od pátečního rána lidé přinášejí svíčky a květiny a zapisují se do kondolenčních knih, které jsou na pietním místě vystaveny. Samotné rozloučení s legendou se uskuteční v pondělí dopoledne v Národním divadle.



Uprostřed Prahy vyrostlo místo k tichému rozjímání. Na piazzetě Národního divadla na velkoplošné obrazovce od rána hraje čtyřminutová emotivní vzpomínka na legendární gymnastku Věru Čáslavskou , která zemřela poslední srpnový den.

Lidé přicházejí k její fotografii, pokládají na zem květiny a svíčky a ve čtyřech kondolenčních knihách v černých deskách nechávají silné vzkazy.

„Sbohem, královno sportu.“

„Děkujememe za odvahu a inspiraci a krásu“

„Bylo Vás málo, kteří jste se nebáli postavit moci. Děkujeme, Věro!!“

„Svým životem jste tomuto národu dala šanci být na někoho hrdý.“

Lidé se nejúspěšnější olympioničkou národní historie loučí od pátečního rána, ale pietní místo bude pro ně k dispozici až do pondělního večera.

„Přinášet květiny a zanechávat vzkazy v kondolenčních knihách budou moci lidé až do pondělí 12. září do dvaceti hodin,“ uvedl generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Oficiální rozloučení s Věrou Čáslavskou proběhne v pondělí v budově Národního divadla se začátkem krátce po desáté hodině. Nepůjde o pohřeb, ale o vzpomínkovou akci.

Hodinový pořad „Vzpomínání na Věru Čáslavskou“ se odehraje přímo na jevišti Národního divadla a bude složen z úryvků baletu, který měla legendární gymnastka velmi ráda, a ukázky z druhého jednání divadelního představení „Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská”. Program bude uvádět Marek Eben .

Vzpomínání nebude veřejně přístupné, lidé ho ale budou moct sledovat na velkoplošné obrazovce na piazzetě prostřednictvím přenosu ČT 24. Přímý přenos přinesou také internetové stránky www.isport.cz.

Mezi pozvanými jsou sportovci Ondřej Synek , Eva Samková nebo David Svoboda. Ze Slovenska by měla dorazit gymnastka Marianna Némethová-Krajčířová, která s Čáslavskou závodila na olympiádách v Tokiu a v Mexiku.

Vzpomínkové akce se zúčastní i vrcholní politici v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou . Prezident Miloš Zeman se omluvil.

„Má to být milá vzpomínka, žádná tryzna, žádné smutnění, něco, co si myslíme, že by Věrce udělalo radost,“ sdělila mluvčí Českého olympijského výboru Zuzana Fendrychová.

Veřejnost si u Národního divadla připomíná památku Věry Čáslavské
Veřejnost si u Národního divadla připomíná památku Věry Čáslavské

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud