26. května 2012 • 13:03

Zlato a zlato. Čeští kanoisté děsí soupeře před OH

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká rychlostní kanoistika zažívá nejlepší start do sezony ve své historii. Dvě české posádky zvítězily na olympijských tratích 1000 metrů v závodech Světového poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu. Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, již jistí účastnici olympijských her v Londýně, si připsali premiérový triumf v kariéře. Čtyřkajak v novém složení navázal na týden starou výhru z Poznaně a ani v duisburské finále nenašel přemožitele.



Česká posádka Jaroslav Radoň a Filip Dvořák (vlevo) poráží ve finiši obě německé lodě ve finále Světového poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu.
Česká posádka Jaroslav Radoň a Filip Dvořák (vlevo) poráží ve finiši obě německé lodě ve finále Světového poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu.
„Neuvěřitelné! Super! Předvedli jsme krásnou a uvolněnou jízdu,“ radoval se v cíli háček Radoň a doplnil: „Vyhráli bychom i o víc, ale závěry závodů ještě nemáme na začátku sezony tak najeté. Nenechali jsme se vybláznit Poláky, jeli jsme si vlastní tempo a ukázalo se, že vítězné.“ „Konečně jsme se spolu dočkali medaile,“ uvedl zadák Filip Dvořák a zodpovědně dodal: „Jen bych trochu tlumil tu euforii. Bylo to fajn, ale ještě jsme nejeli v nejsilnější konkurenci. Přesto však vidíme, že s těmi nejlepšími můžeme nejen jezdit, my už je můžeme i porážet.“

Radoň s Dvořákem si vysloužili i pochvalu od reprezentačního trenéra Martina Doktora. „Špičková jízda. Kluci se drželi přesně toho, co se domluvili s jejich trenérem Liborem Dvořákem. Po polovině závodu přešli do tempa, které nesebere tolik sil a v závěru ještě dokázali předjet obě německé lodě, které zde měly olympijskou kvalifikaci. O to je ten výsledek cennější, protože Němci jeli zcela naplno.“

Čtyřkajak dosáhl dalšího mimořádného výsledku, když v nové sestavě, pouze po dvou trénincích a jedné rozjížďce dokázal zopakovat vítězství z Poznaně a v ještě daleko tvrdší konkurenci. Češi porazili čtyři nejlepší lodě loňského mistrovství světa v maďarském Szegedu. Na startu chyběl z absolutní světové špičky jen maďarský čtyřkajak. V české posádce vyměnil Jan Štěrba Pavla Davídka, za kterého se na háček posunul Daniel Havel. Ten zvolil pro finále zcela jinou taktiku než pro páteční rozjížďku, kterou tzv „přepálil“. „Nyní to bylo zcela v klidu. Domluvili jsme se, že nezačneme v takovém tempu jako v pátek, aby nám nedošly síly. Naopak jsme jich měli dost, v klidu jsme odrazili nápor Dánů a jsem mohl poprvé v životě slavit ještě mezi bójkami před cílem,“ popsal taktiku Daniel Havel.

Nadšený z výkonu byl také Lukáš Trefil, který v Poznani pádloval na poslední pozici, nyní se přesunul do tzv. druhé „díry“. „Skvělé. Povedlo se nám od startu protáhnout závěr. Trochu o nervy to bylo na pětistovce, kdy jsem viděl, že nás Dánové předjíždějí, protože přidali o něco dřív. My jsme s ´hopnutím´počkali a načasovali jsme ho ideální na 500, 300 i 200 metrů před cílem. Pak už jsme věděli, že nás nikdo nedojede,“ poodkryl tajenku zlatého úspěchu Trefil, který vysvětlil, co znamená „hopnutí“: „Laicky by se to dalo popsat jako zařazení jiného rychlostního stupně. V prvních dvou případech silového, na posledních dvě stě metrech i rychlostního, kdy se jede až do mrtva.“

Takovou bilanci jako Josef Dostál nemá žádný současný „čtyřkajakář“ současnosti. Dva starty na K4 v životě a dvě vítězství. „Kdyby mi to někdo řekl před deseti dny, kdy jsem se do čtyřkajaku posadil poprvé, nevěřil bych mu a myslel si, že mě někdo přeceňuje. Ale jsem za to samozřejmě rád,“ řekl Dostál.

Jan Štěrba se do závodní posádky českého čtyřkajaku vrátil po testování v Poznani. Tam nestartoval, protože v domácích nominačních závodech na singlkajacích skončil na pátém místě. A podle nominačních kritériích proto dostali pro první závod SP v sezoně přednost první čtyři v pořadí. „Na to že jsme jeli téměř bez tréninku, tak jsme dopadli skvěle. Ještě to nebyla excelentní jízda, ale přesto jsme vyhráli s náskokem,“ pravil Štěrba a doplnil: „Jezdím na čtyřkajaku již nějaký pátek a když nám to sedlo, mohli jsme se pohybovat v první polovině výsledkové listiny, nebo i získat medaili. Teď však víme, že když nám vše vyjde, můžeme vyhrát. Víme, že na to máme. A to hodně pomůže i směrem k olympiádě.“

V jakém složení se česká loď v Londýně představí záleží na trenérech Martinu Doktorovi, Jerzym Dziadkowiecovi a Karlu Leštinovi. „Definitivní slovo ohledně složení posádky pro Londýn nechci v euforii po závodě vyřknout. Známe výsledky dvou závodů Světového poháru a také testování posádky z Polska. Co nejdříve se budeme snažit rozhodnout s tím, že pátý závodník zůstane členem týmu. K tomu nás vede zkušenost z loňska, kdy jsme těsně před mistrovstvím světa dvakrát měnili sestavu posádku,“ řekl Martin Doktor.

V neděli se na kanále v Duisburgu představí ve finále A na trati 500 metrů deblkanoe Radoň, Dvořák.

Výsledky závodů Světového poháru v rychlostní kanoistice – Duisburg (Německo)
Muži – 1000 metrů – K4 – finále A: 1. ČR (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) 2:53,552, 2. Dánsko 2:54,145, 3. Rusko 2:54,268. C2 – finále A: 1. Radoň, Dvořák (ČR) 3:34,779 min., 2. Kretschmer, Kuschela 3:35,084, 3. Wylenczek, Holtz (všichni Něm.) 3:36,261. K1 – finále B: 1. Wycherley (V. Brit.) 3:34,545 min., … 4. Davídek (ČR) 3:46,101. Finále C: 1. Benassi 3:36,031, … 3. Adam (ČR) 3:38,527.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud