Ilona Kolářová
1. srpna 2013 • 10:30

Zázrak Katie Ledecká: Český děda myl v Americe nádobí, teď jsou pracháči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Geny z České republiky pohánějí kupředu šestnáctiletou plavkyni Katie Ledeckou, která ohromila plavecké mistrovství světa v Barceloně. Její dědeček z otcovy strany je Čech. Rodina zatím dvojnásobné zlaté medailistky a čerstvé světové rekordmanky na 1500 metrů je plná úspěšných lidí, pracháčů a hrdinů.



Malá, teprve dvouletá holčička se zrzavými vlásky si něco maluje do bloku a nad ní sedí pán ve sněhobílé košili a drahém obleku – nejslavnější basketbalista historie Michael Jordan. Malá Katie Ledecká ten večer určitě netušila, v jak slavné společnosti se v lóži washingtonského MCI (dnes Verizon) Center ocitla.

Dlouhán s diamantem v uchu si zrovna kupoval podíl ve Washington Wizards. Ten spoluvlastní, stejně jako hokejové Capitals, multimilionář Jonathan Ledecky.

Ani jeho bratr Dave, otec plavkyně, není žádný chudák. Vydělal spoustu peněz jako advokát. Sourozenci se hlásí k českým kořenům. Jsou syny českého emigranta, který přišel do USA v roce 1947 studovat angličtinu a živil se tam jako umývač nádobí. Po komunistickém převratu v tehdejším Československu už v zámoří zůstal.

Maskot Capitals

Budoucí slavná plavkyně sledovala ve washingtonské aréně stovky zápasů. Odmala nasávala atmosféru soutěživosti každým coulem.

Dívka propadla hlavně kouzlu hokejových gladiátorů. Znala všechny hráče Capitals i jejich statistiky a oblékala se do trička s logem klubu.

Americký zázrak Katie Ledecká přebírá své třetí zlato na mistrovství světa v plavání
Americký zázrak Katie Ledecká přebírá své třetí zlato na mistrovství světa v plavání

„Byla jsem takovým jejich maskotem,“ vzpomíná. Láska z dětství jí zůstala dodnes.

Nejmladší reprezentantka Spojených států na OH v Londýně, patnáctiletá plavkyně Katie Ledecká, v dotazníku vyplnila: nejoblíbenější klub – Washington Capitals.

Kometa vyletěla v Londýně

Právě v Londýně explodovala sláva americké teenagerky. Zlatou medaili za 800 metrů si hned po závodě schovala u maminky.

Teď v Barceloně šestnáctiletá dívka zatím připojila další dva zlaté kovy. Na 400 metrů volným způsobem jako druhá plavkyně v historii pokořila hranici čtyř minut. Svůj triumf na 1500 metrů okořenila drtivým zlepšením světového rekordu o šest sekund.

Plavání do rodiny „zanesl“ druhý dědeček, ten z matčiny strany. Americký válečný hrdina, který si v bojích v jižním Pacifiku vysloužil několik medailí za statečnost, dal vystavět městský bazén. Tam vyrostla v úspěšnou kraulařku maminka americké reprezentantky.

Matka už ukončila práci v nemocnici, rodiče s ní cestují po závodech. Katie se tak u bazénu stýská jen po starším bratrovi, se kterým začala v šesti letech plavat. Odešel studovat na univerzitu pro bohaté, na Harvard.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud