18. října 2015 • 22:00

Francie slaví titul mistrů Evropy! Ve finále zdolala po boji Slovince

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzští volejbalisté slaví poprvé v historii triumf na mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Laurenta Tillieho, který před deseti lety trénoval tři měsíce i českou reprezentaci, porazili ve finále v Sofii překvapení turnaje Slovince 3:0 po setech 25:19, 29:27 a 29:27.



Francie evropským titulem vyšperkovala skvělou sezonu, v níž poprvé vyhrála i prestižní Světovou ligu. Zlatem navíc zkompletovala evropskou medailovou sbírku. Dosud měla čtyři stříbra a dva bronzy. Slovinští svěřenci italského kouče Andrey Gianiho prožili senzační turnaj a stříbro je jejich první cenný kov. Dosud byli na ME nejlépe devátí.

Ve finále zvládla Francie proti Slovincům, mimo jiné v turnaji přemožitelům polských mistrů světa, lépe koncovky druhého a třetího setu. První sadu měla Francie pod kontrolou, ale ve druhé dotahovala náskok soupeře a v závěru už prohrávala 21:24.

Slovinci po chybách promarnili pět setbolů a Rouzier, kterým byl s 21 body nejvíce bodujícím hráčem finále, získal esem pro Francii druhou sadu.

Třetí set se zpočátku vyvíjel lépe pro Francii, ale Slovinci dokázali zabojovat a dotáhli se. Znovu se hrála těsná koncovka, o krok napřed byli stále Francouzi a při mečbolech riskovali servis a čtyři nevyužili. Až při pátém Ngapeth nezvyklou smečí zády k síti odstartoval bouřlivou radost Francouzů.

Bronzové medaile získali Italové po výhře 3:1 nad domácími Bulhary. Medaili slaví italský tým potřetí v řadě a celkově 13. z kontinentálních šampionátů. Na minulých dvou ME Italové prohráli ve finále.

Čeští volejbalisté nevyhráli ve skupině ani jeden zápas, nepostoupili do play off a obsadili 13. místo ze 16 účastníků. Příští šampionát se v roce 2017 uskuteční v Polsku.

Finále:

Francie - Slovinsko 3:0 (19, 27, 27)
Rozhodčí: Pasquali (It.), Pjaseckij (Běl.). Čas: 91 min. Diváci: 10.500.
Nejvíce bodů: Rouzier 21, Ngapeth 15 - Urnaut a Gasparini oba 14.

O 3. místo:

Itálie - Bulharsko 3:1 (20, 14, -23, 20).

Konečné pořadí ME:

1. Francie, 2. Slovinsko, 3. Itálie, 4. Bulharsko, 5. Polsko, 6. Rusko, 7. Srbsko, 8. Německo, 9. Nizozemsko, 10. Belgie, 11. Estonsko, 12. Finsko, 13. ČR, 14. Slovensko, 15. Chorvatsko, 16. Bělorusko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud