19. dubna 2021 • 10:29

Lvi stojí těsně pod stupni vítězů. Dalším krokem je profesionalizace

Autor: dan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oba mají stejné křestní jméno, spojuje je mnohem víc. Tomášové Janeček a Pomr už třetí sezonu budují pražské Lvy. První se stará především o to, aby bylo za co. „Nemám to detailně spočítané, ale letos jsem dal do volejbalu okolo devíti milionů korun,“ prozrazuje úspěšný podnikatel. Druhý řeší hlavně sportovní stránku. Lvi mají za sebou nejúspěšnější sezonu v historii – na semifinále dosáhli nejen v extralize, ale také v Challenge Cupu. „S naším vystoupením v Evropě musíme být maximálně spokojeni,“ říká sportovní ředitel a trenér v jedné osobě. „V extralize nám chyběl kousek. Mrzí nás, že nemáme medaili, ale je potřeba dívat se dopředu.“



Už před sezonou Lvi rozčeřili domácí volejbalové vody. Místo vět o touze po play-off otevřeně hovořili o extraligovém zlatu. „Řekl jsem, že chceme titul. Tím jsem nemyslel, že ho určitě vyhrajeme. Dali jsme jasně najevo, jaké jsou ambice klubu. A ty jsou vážně nejvyšší,“ vysvětluje Janeček. Také Pomr nedostatek pokory odmítá. „Nikdy se nesmíme bát vyslovit své cíle. Toho se budeme vždy držet,“ zdůrazňuje. „Skončili jsme čtvrtí, takže naše přání zatím nevyšlo. Doufejme, že se budeme i nadále zlepšovat a tabulkou se posouvat vzhůru.“

Tyto plány Pražané zatím plní. Od příchodu zmiňované dvojice na Lužiny každý rok posunují výkonnostní laťku. Nejprve skončili mimo play-off, což byla pro všechny „studená sprcha“, poté do něj sice postoupili, ale vyřazovací boje se kvůli koronaviru zrušily. Nyní dosáhli na čtvrté místo po základní části i v konečném účtování. „To je dobrý základ. Další krok je profesionalizace, tak aby šance, že vyhrajeme my, Karlovy Vary, České Budějovice nebo Liberec, byla stejná,“ uvědomuje si nutnost dalších investic podnikatel.

Lvi však nechtějí zbytečně utrácet. Mužstvo sestavují podle vlastní statistické aplikace SmartVolley. I to je nezvyklé a v českém „volejbalovém rybníčku“ to vyvolává polemiky. „Aplikace se nám extrémně vyplatila. Nejde jen o to, jak silný tým je, ale kolik stojí. Musíme najít dobrý poměr cena/výkon. Je potřeba připomenout, že semifinálové zápasy a sérii o třetí místo jsme hráli v šesti lidech. Sílu, kterou jsme měli, i tu smartvolleyovou, jsme ukázali nejvíce v Challenge Cupu,“ zmíní Janeček rozsáhlou marodku i nečekanou pohárovou jízdu Lvů. Tu ukončili až ve zlatém setu semifinálové série „milionáři z Ankary“.

Podle Pomra byla celá sezona výrazně poznamenaná pandemií. „Testování, opatření, prázdné tribuny… Nic příjemného,“ vypočítává. Kromě listopadu a prosince Lvům navíc neustále chyběly opory. „V tomto období jsme byli chvilku kompletní, a také výsledkově úspěšní. Vyhráli jsme sedm extraligových zápasů v řadě a podařilo se nám vyřadit vítěze portugalské i ukrajinské ligy,“ říká. I z tohoto důvodu nechce kádr výrazně měnit. „Kostra určitě zůstane. Tým jsme loni stavěli s perspektivou dvou až tří let,“ připomíná.

Na stole data ze SmartVolley, u něj oba klíčoví muži Lvů. „Je důležité, abychom našli shodu. Mám nějaké představy, ale vidím to přirozeně „jen" ze svého úhlu pohledu,“ prozrazuje Janeček, jak asi bude v nejbližších dnech probíhat diskuse o posilách. „Jelikož se dokážeme konstruktivně bavit, můžeme pohledy spojit. Určitě přijdou jeden až dva hráči,“ potvrzuje. Možná půjde opět o cizince, možná se fanoušci dočkají české hvězdy. „Patříme mezi čtyřku, pro české reprezentanty a talenty začínáme být volbou. I to považuji za dílčí úspěch,“ dodává mecenáš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud