6. března 2016 • 16:19

Češky vybouchly ve střelbě, Vítková byla osmá, Soukalová 11.

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani ve stíhačce čeští biatlonisté na mistrovství světa v Oslu na medaili nedosáhli. Ženy na desetikilometrové trati chybovaly ve střelbě a dobré pozice po sprintu neudržely – nejlepší byla nakonec Veronika Vítková na osmé pozici, Gabriela Soukalová s pěti chybami dojela jedenáctá. Zvítězila Němka Laura Dahlmeierová. Mezi muži třetí zlato přidal Martin Fourcade, který si zajistil i triumf ve Světovém poháru, nejlepší z Čechů byl po kolizi kousek před cílem Michal Šlesingr na dvanácté pozici.



Dahlmeierová zajela výtečný závod a má první velké individuální zlato. Byla jednou ze dvou biatlonistek, které měly čistý štít na střelnici, navíc rychle běžela a zvítězila o 48 sekund před Italkou Dorotheou Wiererovou a takřka o minutu před Marií Dorinovou Habertovou z Francie. Dlouho držela šanci na medaili i přes tři chyby norská vítězka sprintu Tiril Eckhoffová, ale čtyři trestné okruhy na poslední střelnici znamenaly propad.

Šance Soukalové na vylepšení čtvrtého místa ze sprintu klesly hned po první střelbě, neboť po dlouhém míření dvakrát minula a musela najet hned na začátku o 300 metrů víc. To se jí stalo poprvé v sezoně. Odjela proto ze střelnice na patnáctém místě a dostala se před ni i Vítková , která minula jednou.

"Při nástřelu začalo foukat zleva, byly to rány po větru, asi špatná reakce," komentoval to pro Českou televizi kouč Ondřej Rybář. Soukalová na druhou střelnici přijela po stíhací jízdě na desátém místě, ale další dvě chyby opět vleže, v níž je podle procentuální úspěšnosti nejlepší ve startovním poli, ji definitivně srazily.

Gabriela Soukalová dojela ve stíhačce na 11. příčce, když udělal pět chyb na střelnici
Gabriela Soukalová dojela ve stíhačce na 11. příčce, když udělal pět chyb na střelnici

Nula na první střelbě vestoje a jedna minela na poslední položce už nemohly průběh závodu změnit. Soukalová bojovala, na trati byla třetí nejrychlejší, ale dnes ji zradila činnost, která byla v sezoně její pýchou. "Bylo to asi ovlivněné tou první střelbou. Koncentrace už pak není taková, jak se snaží dojet ztrátu," uvedl Rybář.

Soukalová už po první střelbě tušila, že dnes nebude její den. "Už na nástřelu tam byly chyby a po té zátěži to bylo znát ještě víc," řekla. Nemyslela si však, že by její stíhací jízda měla na střelbu vliv. "Dělala jsem tam korekce na vítr a ani ta druhá střelba se nevydařila," řekla.

Nechtěla ale závod vzdát. "Udělala jsem si z toho alespoň běžecký závod. Bojovala jsem sama se sebou a jsem ráda, že jsem to nevzdala," řekla po nejhorším výsledku sezony. "Zamrzí, že to vyšlo zrovna sem," doplnila vedoucí žena SP, která má v čele náskok 106 bodů před Dorinovou Habertovou.

Vítková, která naopak měla letos se střelbou vleže velké potíže, se i čistým výkonem na druhé střelnici přibližovala nejrychlejším a v polovině závodu se pohybovala kolem sedmého místa. Na třetí střelbu přijela jako šestá, nadějný vývoj ale přibrzdila dvěma trestnými okruhy. Nakonec se v elitní desítce udržela.

"Spokojená jsem, ale tu první stojku jsem si měla pohlídat. Tam se hodně chybovalo a mohla jsem se tam posunout dopředu. Pofukovalo, chtělo si to hlídat," řekla Vítková. Po nevýrazných výkonem před MS jí ale sedmé místo ve sprintu psychicky pomohlo. "Dokázala jsem si, že to umím, dneska to bylo vidět," dodala.

Druhé umístění v desítce na MS proto bere, další závod ji čeká ve středu. "Doufám, že jsem si i trochu zvedla sebevědomí tou střelbou a že do dlouhého závodu půjdu s klidnou hlavou," věřila Vítková. K duhu ji přijdou určitě i dva dny volna. "Doufám, že si trošku odpočinu, ale musím říct, že dneska to bylo běžecky lepší než ve sprintu," dodala.

Nejlepší výsledek kariéry si připsala Lucie Charvátová , která obsadila osmnáctou pozici, Jessica Jislová byla osmačtyřicátá.

Šlesingra sestřelil Ukrajinec, Fourcade ovládl i SP

Šlesingr vybíhal z poslední střelnice jako sedmý a dostal se do skupinky bojující o pátou pozici. "Ale při sjezdu na stadion na dlouhou rovinku mě skřípnul Ukrajinec (Semenov), i když mě musel slyšet, že jsem na něj houknul. Neustál jsem to, rozmázl se, zlomil hůlka, ztratil rychlost a stálo mě to strašně míst," popsal rozladěně České televizi.

I po jednom trestném okruhu se přitom Šlesingr držel v popředí, protože z čela startovního pole nestřílel bezchybně nikdo. "Jely mi dobře lyže, cítil jsem, že bych mohl bojovat o páté místo. Jestli je (Slovinec) Fak pátý, tam jsem mohl být taky," dodal trpce Šlesingr.

Mistr světa ze smíšené štafety i ze sobotního sprintu Fourcade udržel náskok a mohl si dovolit i tři minely při střelbě vstoje. Protože se závody na MS počítají do pořadí Světového poháru, pět závodů před koncem sezony má křišťálový glóbus jistý. Seriál ovládl jako první v historii pátým rokem v řadě.

"Je to neuvěřitelné, když jsem s biatlonem začínal, nikdy jsem o něčem takovém ani nesnil. Jsem strašně šťastný, že se mi to znovu povedlo, navíc už takhle brzy," komentoval Francouz nedostižný náskok 311 bodů na druhého Antona Šipulina z Ruska už v polovině MS a před pohárovým finále v Chanty Mansijsku.

Björndalen, který má jako jediný o jeden Světový pohár více, ale na rozdíl od Fourcadea nekraloval nepřetržitě, skončil na MS ve 42 letech druhý se dvěma trestnými okruhy. Svendsen v boji o bronz předčil dalšího Nora Johannese Bö, k bronzu se přitom prodral až ze 17. příčky. Čistě střílející Fak měl dokonce startovní číslo až 39.

Další český biatlonista Michal Krčmář obsadil 22. místo a Jaroslav Soukup skončil hned za bodovanou čtyřicítkou. Ondřej Moravec po nedávné nemoci a nepovedeném sprintu závod vynechal.

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Dahlmeierová (Něm.) 30:49,2 (0),
2. Wiererová (It.) -48,3 (2),
3. Dorinová Habertová (Fr.) -57,3 (3),
4. Hildebrandová (Něm.) -1:01,8 (1),
5. Pidrušná (Ukr.) -1:18,6 (1),
6. Preussová (Něm.) -1:19,0 (0),
7. Mäkäräinenová (Fin.) -1:40,0 (4),
8. Vítková (ČR) -1:42,5 (3),
9. Džymová (Ukr.) -1:48,2 (1),
10. Dunkleeová (USA) -1:52,5 (4),
11. Soukalová -1:56,1 (5),
...18. Charvátová -2:34,9 (3), 48. J. Jislová (všechny ČR) -5:24,8 (6).

 

Průběžné pořadí SP (po 21 z 26 závodů): 1. Soukalová 956, 2. Dorinová Habertová 850, 3. Wiererová 834, 4. Mäkäräinenová 715, 5. Hildebrandová 670, 6. Pidhrušná 659, ...8. Vítková 622, 24. Puskarčíková 292, 30. Charvátová 213, 75. Landová 22, 90. J. Jislová 7.

Muži - stíhací závod (12,5 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 32:56,5 min. (3 trest. okruhy),
2. Björndalen -20,1 (2),
3. Svendsen -31,2 (1),
4. J. Bö (všichni Nor.) -38,3 (3),
5. Fak (Slovin.) -41,9 (0),
6. Desthieux (Fr.) -42,9 (0),
7. Lesser (Něm.) -43,3 (2),
8. Semenov (Ukr.) -50,0 (3),
9. Šipulin (Rus.) -59,9 (1),
10. Fillon Maillet (Fr.) -59,9 (2),
...12. Šlesingr -1:06,2 (1), 22. Krčmář -1:59,5 (2), 41. Soukup (všichni ČR) -3:23,7 (2).

Průběžné pořadí SP (po 21 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1037 b., 2. Šipulin 726, 3. J. Bö 627, 4. T. Bö (Nor.) 616, 5. Schempp (Něm.) 608, 6. Eder (Rak.) 603, ...21. Moravec (ČR) 335, 24. Šlesingr 319, 26. Krčmář 300, 62. Soukup 51, 72. Krupčík (ČR) 22.

Mlha, obří můstek i růžový traktor. Tady pojedou biatlonisté o medaile
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud