Ivo Pospíšil
14. března 2016 • 04:58

VYSVĚDČENÍ: Soukalová s Vítkovou nezklamaly, Moravec měl na víc

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si vedli čeští biatlonisté na světovém šampionátu?Jak si vedli čeští biatlonisté na světovém šampionátu?FOTO: Petr Slavík/Český biatlon

    Čeští biatlonisté na světovém šampionátu v Norsku nezískali jedinou medaili, přesto svými výkony fanoušky nezklamali. "Nemyslím si, že by šampionát byl neúspěšný, ale nebudu zastírat zklamání. Protože z toho, jak se sezona vyvíjela, jsme tu medailovou ambici měli," uznal šéftrenér Ondřej Rybář. Podívejte se, jak si vedli Soukalová a spol. podle deníku Sport.

  • GABRIELA SOUKALOVÁ


    Česká biatlonistka Gabriela Soukalová během závodu na mistrovství světa v NorskuFoto ČTK

    Věk: 26 let

    Výsledky: 6. ve smíšené štafetě, 4. ve sprintu, 11. ve stíhacím závodě, 5. ve vytrvalostním závodě, 6. ve štafetě žen, 4. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 90 % (81 tref z 90 ran) – vleže 84,4 % (38 ze 45), vestoje 95,5 % (43 ze 45)

    Co se povedlo: Předvedla skvělé výkony ve štafetách a v takřka všech individuálních závodech jela do poslední chvíle o medaile. Měla nadprůměrnou běžeckou formu a potvrdila roli české jedničky.

    Co se nepovedlo: Chybí jen medaile. V řadě závodů ji zradila střelba vleže (před MS úspěšnost 97,8 %). Byť kromě stíhačky byla vždy v top 6, Marie Dorinová-Habertová zrubala její náskok v čele SP ze 135 na 69 bodů (po škrtech až na 34 bodů).

    Známka Sportu: 2

  • VERONIKA VÍTKOVÁ

    Veronika Vítková byla se čtvrtým místem ve vytrvalostním závodě spokojená. Ale kdyby neudělala jednu chybu ve střelbě, mohla to být medaile...Foto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 27 let

    Výsledky: 6. ve smíšené štafetě, 7. ve sprintu, 8. ve stíhacím závodě, 4. ve vytrvalostním závodě, 6. ve štafetě žen, 6. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 88,4 % (84 tref z 95 ran) – vleže 89,5 % (43 ze 48), vestoje 87,2 % (41 ze 47 ran)

    Co se povedlo: Ve všech závodech byla do desítky, ve vytrvalostním podniku ji dělilo od medaile devět sekund.

    Co se nepovedlo: Pěti dobíjeními zhasla šance české smíšené štafety (míjela jako jediná z týmu), která ztratila kontakt a dojela šestá.

    Známka Sportu: 2

  • JESSICA JISLOVÁ

    Jessica Jislová na světovém šampionátu nezklamalaFoto Profimedia.cz

    Věk: 21 let

    Výsledky: 41. ve sprintu, 48. ve stíhacím závodě, 6. ve štafetě žen

    Úspěšnost střelby: 79,0 % (34 tref ze 43 ran) – vleže 100 % (20/20), vestoje 60,8 % (14/23)

    Co se povedlo: Jako náhradnice dostala v 21 letech víc prostoru a popasovala se s tím se ctí. Při 41. místě ve sprintu střílela bez chyby, a coby zástup za Evu Puskarčíkovou ve štafetě výrazně nezklamala (tj. nejela na trestné kolo).

    Co se nepovedlo: Střelba vestoje ji vyřadila z lepšího umístění ve stíhacím závodě (6 chyb z 10 ran) a trápila se s ní i v ženské štafetě. Těžkou chvíli nicméně zvládla, nezpanikařila a dobila.

    Známka Sportu: 2

  • LUCIE CHARVÁTOVÁ

    Lucie Charvátová při druhé střelbě ve štafetě udělala na druhé položce pět chyb, což znamenalo dvě trestná kolaFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 23 let

    Výsledky: 33. ve sprintu, 18. ve stíhacím závodě, 45. ve vytrvalostním závodě, 6. ve štafetě žen

    Úspěšnost střelby: 74,6 % (47 tref z 63 ran) – vleže 90 % (27/30), vestoje 60,6 % (20/33)

    Co se povedlo: Na to, že šlo o její první MS, zaznamenala ve stíhacím závodě povedené 18. místo a při nemoci Evy Puskarčíkové se stala ženou číslo tři. Vysokou úspěšnost u ní měla i střelba vestoje.

    Co se nepovedlo: Kolaps v ženské štafetě, kdy minula 6 ran z 8 a musela na tři trestná kola, zastínil její nadějné výsledky i jinak rychlý běh. Ač jela trestná kola i ve všech minulých štafetách, na MS to byla nejhorší bilance.

    Známka Sportu: 3-

  • MICHAL ŠLESINGR

    Michal Šlesingr dovezl českou štafetu na pátém místěFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 33 let

    Výsledky: 6. ve smíšené štafetě, 15. ve sprintu, 12. ve stíhacím závodě, 20. ve vytrvalostním závodě, 5. ve štafetě mužů, 17. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 89,1 % (82 tref z 92 ran) – vleže 89,1 % (41/46), vestoje 89,1 % (41/46)

    Co se povedlo: Zdobil ho skvělý běh a nebojácná dravost. O lepší výsledek ve stíhacím závodě ho připravil jen pád po kontaktu s Ukrajincem Sergejem Semenovem. I v dalších závodech se držel na předních příčkách.

    Co se nepovedlo: Medaile pro něj byla při řádění Martina Fourcada či Ole Einara Björndalena i tak daleko. A v důležitých momentech, kdy se mohl docvaknout k nejlepším, se většinou zabrzdil chybou na střelnici.

    Známka Sportu: 2

  • MICHAL KRČMÁŘ

    Vyčerpaný český biatlonista Michal Krčmář v cíli vytrvalostního závodu na MSFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 25 let

    Výsledky: 6. ve smíšené štafetě, 24. ve sprintu, 22. ve stíhacím závodě, 5. ve vytrvalostním závodě, 5. ve štafetě mužů, 22. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 93,4 % (85 z 91 ran) – 95,6 % vleže (44/46), 91,1 % vestoje (41/45)

    Co se povedlo: Pátým místem ve vytrvalostním závodě zajel nejlepší mužské i své životní maximum. Po celé MS ho zdobila spolehlivá střelba, která šla vleže i vestoje nad 90 procent. Potvrdil, že se v sezoně vyrovnal českým lídrům.

    Co se nepovedlo: Pomalejší běh ho stál ještě lepší příčky. „Běžecky jsem se tu trošku hledal,“ uznal samotný závodník, což bylo znát jak v souboji s vlčáky ve finiši smíšené štafety, tak i ve většině dalších závodů, kde mu absolutní elita ujížděla.

    Známka Sportu: 2

  • JAROSLAV SOUKUP

    Biatlonista Jaroslav Soukup vybojoval na mistrovství Evropy stříbro v závodu s hromadným startemFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 33 let

    Výsledky: 60. ve sprintu, 41. ve stíhacím závodě, 23. ve vytrvalostním závodě, 5. ve štafetě mužů

    Úspěšnost střelby: 86,8 % (53 tref z 61 ran) – vleže 93,3 % (28/30), vestoje 80,6 % (25/31)

    Co se povedlo: Na to, že musel o nominaci bojovat do poslední chvíle na ME, výrazně nezklamal. Zaujal 23. místem ve vytrvalostním závodě a i v mužské štafetě zvládl na druhém úseku udržet kontakt se špičkou.

    Co se nepovedlo: Pomalejší běh, s nímž bojoval celou sezonu, sice postupem šampionátu zvedl, ale dál bojoval se střelbou vestoje, která mu zničila naději na lepší výsledek hlavně ve sprintu a vytrvalostním závodě

    Známka Sportu: 2-

  • ONDŘEJ MORAVEC

    Ondřej Moravec v kanadském CanmoreFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 31 let

    Výsledky: 59. ve sprintu, 35. ve vytrvalostním závodě, 5. ve štafetě mužů

    Úspěšnost střelby: 79,0 % (34 tref ze 43 ran) – vleže 85 % (17/20), vestoje 73,9 % (17/23)

    Co se povedlo: Dokázal se do MS uzdravit z následků dvou viróz a mohl nastoupit.

    Co se nepovedlo: Po běžecké stránce se stihl připravit, avšak při střelbě dělal příliš chyb, které mu nejprve zničily sprint, následně nenastoupil ani do stíhacího závodu a i v mužské štafetě byl se třemi dobíjeními nejslabší. Nepodržela ho střelba vestoje, kterou měl vždy rychlou a přesnou.

    Známka Sportu: 3-

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud