Ivo Pospíšil
17. ledna 2017 • 16:59

Královna Koukalová: V čem je teď silnější? Odloží konec kariéry?

Vstoupit do diskuse
0
  • Rozradostněná Gabriela Koukalová si jde pro stříbrnou medaili ze sprintu SP v RuhpoldinguRozradostněná Gabriela Koukalová si jde pro stříbrnou medaili ze sprintu SP v RuhpoldinguFOTO: EPA

    Chová se jako správná královna. Umíte vládnout líp? Fajn, zkuste si to. Jestli ale na to nemáte, tak dál povedu já… „Je stejná jako vloni. Možná i o něco rychlejší,“ chválí šéftrenér Ondřej Rybář Gabrielu Koukalovou, která po SP v Ruhpoldingu navýšila náskok v čele SP (19 bodů). Ba co víc, už tak rezolutně nehlásí, že glóbus není její cíl. Přes vyhlížení MS si i zde nechává otevřené možnosti.

  • NOVINKA: Rychlejší než vloni

    Rozesmátá Gabriela Koukalová v cíli stíhačky v Ruhpoldingu, ve které vybojovala další stříbroFoto EPA

    Možná jste to zaznamenali. Dál se rve do kopců silovým způsobem a se zatnutými zuby, ale oproti minulosti už je ve svém běhu efektivnější. „V této části je silnější než dřív. Zapracovala na technice a dělá to líp,“ chválí ji šéftrenér Ondřej Rybář. Ve štafetě v Ruhpoldingu dokonce měla i rychlejší čas než finská raketa Kaisa Mäkäräinenová. Jinak v poklidu patří mezi top 4 nejrychlejší ženy v SP.

    „Ano, snažila jsem se to změnit, viděla jsem párkrát záběry, jak jedu špatně do stran a zbytečně tak namáhám záda. Tím se vysílím dřív než ostatní, kteří jedou technicky líp. Snažím se na to myslet, vrcholový sport je o detailech,“ vypráví Koukalová.

    Detailem je i typ sněhu, jenž se v areálech liší. Spíš než bořivější měkký má česká biatlonistka radši tvrdší, umrzlejší. „Navíc mi pomohlo, že jsem asi o dvě kila lehčí než minulý rok, s tím se taky hned líp jede. Aktuálně vážím asi šedesát kilo, ale někdy, když toužím po dobrém výsledku, se dostanu i na osmapadesát,“ směje se.

  • OBRAT: Světový pohár opět v kurzu

    Gabriela Koukalová na trati sprintu SP v Ruhpoldingu, kde si dojela pro druhé místoFoto EPA

    Je to příjemná rovnice. Svými výhrami strhává fanoušky do euforie. A ji jejich radost dál motivuje. „Už to cítím nejen za sebe. Jsem bojovník a poperu se i za ně,“ říkala Koukalová ohledně dalšího držení žlutého dresu lídra SP. Jde o změnu rétoriky – ty glóby tam někde vzadu v hlavě jsou. „Aby ne, když závodíš, tak abys měl úspěchy. A je jedno, zda je to žluté nebo červené triko, jdeš po tom, co pro tebe ten úspěch je,“ tuší Rybář.

    Vzhledem k tomu, že z MS individuální zlato nemá, je to pro ni logická priorita, ale SP je najednou i alternativou, kterou ukáže čas a vývoj sezony. Zaběhlý plán, jezdit s čistou hlavou, tak chce držet co nejdéle. „Po tom, co v létě absolvovala za peripetie, jsme říkali, že by pro ni měl být vrchol MS, a to platí dál. Jen se bojím, aby se na to všichni neupínali. Je vidět, že jezdí průběžně na pódiu, čímž ukazuje, že na to má, ale MS je specifický podnik. Nebudu ten, který bude říkat, že si tam jedeme pro medaile, ale ten potenciál tam je,“ usmívá se Rybář.

  • REKORD: Šestá bedna v řadě

    Tři první ženy sprintu SP v Ruhpoldingu: (zleva) Gabriela Koukalová, vítězná Kaisa Mäkkäräinenová a třetí Laura DahlmeierováFoto EPA

    Zahájila to prosincovým triumfem v posledním závodě v Novém Městě na Moravě a od té doby ze stupňů vítězů neslezla. Další tři pódia brala v Oberhofu a k nim přidala i dvě v Ruhpoldingu… „Už mi dochází chvála, jakou drží stabilitu,“ říkal trenér Zdeněk Vítek o sérii, kdy Koukalová má šest medailí v řadě.

    Navíc nebyla horší než druhá – toto zažívá v českém měřítku premiéru. „Nevím, zda je psychicky jinde, ale je hlavou závoďák, a to se mi líbí. Koncentrace z ní dělá extra závodníka,“ ví Rybář.

    Schopnost vyčistit hlavu a nesesypat se, je už u ní na top úrovni, což zvládla nejen v Novém Městě na Moravě, ale i nyní v kotli Laury Dahlmeierové. „Toto vše ustát ukazuje, jakou osobností je. Její výhra v Novém Městě možná byla i víc než mistrovství světa. Právě na takové vítězství budou vždy vzpomínat tisíce lidí, kteří u toho byli,“ říká Rybář. A ta šňůra nemusí končit – útok na sedmé pódium v řadě přijde ve čtvrtek v Anterselvě.

  • BUDOUCNOST: Odloží konec po OH?

    Vedoucí žena Světového poháru biatlonistek Gabriela Koukalová před sprintem v Ruhpoldingu, ve kterém nakonec dojela druháFoto Petr Slavík/Český biatlon

    A zase ve jménu fanoušků. Vřava, kterou stvořili v jejím vítězném závodě v Novém Městě na Moravě, ji vevnitř tak nahlodala, že zvažuje i prodloužení kariéry, kterou původně chtěla končit po OH v Pchjongčchangu.

    „Je to logické, jakmile je sportovec ve fázi, kdy ho to baví a zjistí, co mu to přináší, tak chápu, že s tím nechce jen tak končit. A veškeré tyto úspěchy a krásné zážitky s daným sportem jen prodlužují to, že u něj chce možná zůstat,“ chápe Rybář. Na rozhodnutí má Koukalová ještě čas, nicméně je fakt, že po OH se chystají odejít i Kaisa Mäkäräinenová, Darja Domračevová a nejistá je i Marie Dorinová Habertová.

    „Pokud ten důvod, proč chce skončit, najde, tak asi bude pádný. Ale uvidíme. Z mé pozice to respektuju, a když uvidím, že je to její rozhodnutí a je správné, nebudu jí to rozmlouvat. A pokud budu mít sebemenší důvod jí říct svůj názor, řeknu jí ho. Nicméně definitivní rozhodnutí je vždy na ní,“ přiznal Rybář.

  • PAUZA V SP: Zatím ji nepotřebuje

    Gabriela Koukalová bude finišmankou české štafetyFoto Michal Beránek (Sport)

    Letní zdravotní trable ji nutily k opatrnému přístupu. Co je na tom? Marie Dorinová Habertová už letos vynechala jednu štafetu, Laura Dahlmeierová si dala kvůli zdraví pauzu i do sprintů a stíhacích závodů v domácím Oberhofu. Gabriela Koukalová však dál drží, a pokud zdraví vydrží, držet chce. „Zatím pauzu neplánuju, ale víte, že v životě není nikdy nic jisté,“ je obezřetná.

    Výsadní právo na vypuštění některých závodů SP zatím u šéftrenéra Rybáře nenárokovala. „Uvidíme, co bude sezona dál přinášet. Tím, že glóbus nebyl od začátku nastavený, jsou některé varianty, jak si pomoct, ale zatím to neplánuje,“ tvrdí Rybář.

    Jednou z variant by mohlo být i vynechání některých štafetových závodů, které by v individuálním pořadí SP nijak nebolely. Třeba teď v Anterselvě. „Je jistě rozdíl, jak se nyní ve světáku jede, ale vynechat něco kvůli mistrovství světa už teď není na místě a není to ani v plánu. Nemyslím si, že by jí pomohlo teď něco vynechávat,“ dodal Rybář.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud