Ivo Pospíšil
9. prosince 2017 • 05:00

Emoce kolem Koukalové, biatlonisté brání kouče: Technika za to nemůže!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Nebylo to pro ně příjemné. Výměna názorů Gabriely Koukalové a šéftrenéra Ondřeje Rybáře o tom, zda její aktuální zdravotní potíže nemohla urychlit změna techniky jízdy, však nešla úplně mimo ně. „Nemyslím si ale, že by to bylo v technice,“ řekl kouč žen Zdeněk Vítek a podobně hovoří i samotní závodníci. Koukalová nadále trénuje sama v Obertilliachu a její návrat je nejasný.  



Ta otázka, na niž pro deník Sport odpovídala, nezněla původně tak konfliktně: Už jste zjistili, z čeho to bylo? Mluvilo se třeba o přetrénování nebo jiné technice běhu.

Svou domněnkou ale Gabriela Koukalová spustila diskuzi, až sám Michal Krčmář uznal: „Nejhorší, jak by to mohlo skončit, by bylo, kdyby začali Gabča s Ondrou Rybářem po sobě střílet přes média, nebo by začali nějakým způsobem na sebe házet věci, o kterých ví, že tak nejsou. Doufám, že to do tohoto stádia nedospěje, protože by si tak uškodil celý český biatlon.“

Ne, domácí zimní zázrak zažil určitě lepší chvíle, než tuto výměnu názorů mezi hlavními hvězdami, již spustila právě odpověď vítězky SP 2016 a aktuální mistryně světa ze sprintu.

„Je to chronická věc. Jistě je to souhra mnoha okolností. Nechci nikomu sypat popel na hlavu, ale myslím si, že mi k tomu problému výrazně dopomohla změna techniky jízdy na lyžích, o kterou jsem se v posledních dvou letech snažila na základě pokynů, které jsem dostala. Nikdy jsem nebyla přesvědčená, že je to dobře, protože se mi od začátku zdála velmi náročná na chodidla, lýtka a pro závodnici s mou tělesnou konstitucí nevhodná. Současně s tím si myslím, že za tím vším možná mohou být i mé dlouhodobé problémy s imunitou,“ přiznávala totiž Koukalová.

Co řekla Gabriela Koukalová pro deník Sport

„Romanovi Karpíškovi (fyzioterapeutovi) naprosto důvěřuji, jeho úsudek je objektivní a potvrdil ho později i profesor Kolář. Je to chronická věc. Jistě je to souhra mnoha okolností. Nechci nikomu sypat popel na hlavu, ale myslím si, že mi k tomu problému výrazně dopomohla změna techniky jízdy na lyžích, o kterou jsem se v posledních dvou letech snažila na základě pokynů, které jsem dostala. Nikdy jsem nebyla přesvědčená, že je to dobře, protože se mi od začátku zdála velmi náročná na chodidla, lýtka a pro závodnici s mou tělesnou konstitucí nevhodná. Současně s tím si myslím, že za tím vším možná mohou být i mé dlouhodobé problémy s imunitou. Tělo je prostě po tolika letech v zápřahu vyčerpané a prostřednictvím těchto signálů si říká o odpočinek.“

Když se o tom názoru Rybář dozvěděl, netajil zklamání. Podle svých slov o tom neměl žádné náznaky. A ani nebyl přesvědčen, že by to mohlo mít na současné potíže jakýkoliv vliv.

Co se týče i dalších lidí v týmu, nebyl sám.

„Já bych tohle asi nekomentoval. Názor na to mám, ale nechci házet ať už Gábině nebo Rybisovi nějaké klacky pod nohy. Je to však nevhodné a neadekvátní tu vinu shodit na tohle. Gábina má ty problémy už hodně dlouhou dobu a kdyby už od té doby, kdy to začalo, měla pocit, že je to tou technikou a ustoupila od toho, tak by to muselo odeznít. Nemyslím si, že je to tou změnou techniky,“ přiznal Michal Šlesingr a i Zdeněk Vítek měl jasno. „Všechno se vyvíjí, i lyže zrychlují a je potřeba na to reagovat. Gábina už toho prohlásila tolik… Nemyslím si, že by to bylo v technice,“ pousmál se lehce trenér žen.

O změně techniky Koukalové se vědělo už minulou sezonu, kdy dál zdolávala kopce svým silovým způsobem, avšak efektivněji. Díky tomu dál patřila k těm nejrychlejším běžkyním a i sama v tom období tvrdila: „Ano, snažila jsem se to změnit. Viděla jsem párkrát záběry, jak jedu špatně do stran a zbytečně tak namáhám záda. Tím se vysílím dřív než ostatní, kteří jedou technicky líp. Snažím se na to myslet, vrcholový sport je o detailech,“ říkala ještě v lednu Koukalová.

A stejně jako se biatlon v minulých letech hemžil stále novými technickými vychytávkami, je i v tomto důraz na vylepšování. „Ta startovní listina je fakt vyrovnaná. Když jsem přišel do chlapů a dostal jsem minutu dvacet běžecky, jel jsem kolem 40. až 50. času. Teď ale potřebuju jet minutu běžeckou ztrátu, abych se dostal na tyto pozice. A na deset kilometrů je v minutě schopných jet 50 lidí. Snažíme se pracovat, koukáme kde co jak, jdeme s dobou. Není to jednoduché změnit techniku, není to vůbec lehké, ale pracujeme na tom a nespíme,“ netajil se Krčmář.

Přestože si ani on nemyslí, že by za současnými potížemi Koukalové stála technika běhu, má pro českou závodnici mírné pochopení. „Je to nesmysl, ale když máte potíže, hledáte si berličky sám v sobě, kterých byste se chytili. Nějaké věci, proč je to špatně. Samozřejmě, že je z toho rozpačitá a hledá možnosti. Něco třeba řekne a bude ji to za půl roku mrzet. Věřím, že se to stane, protože ten sportovec je impulzivní, když se stavem není spokojený,“ dodal český biatlonista.

První velký progres v sezoně, smála se Gabriela Koukalová na Facebooku...
První velký progres v sezoně, smála se Gabriela Koukalová na Facebooku...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud