28. února 2009 • 14:22

Kowalczyková nejrychlejší na 30 km

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála na mistrovství světa v Liberci maraton na 30 kilometrů volně a týden po triumfu ve skiatlonu získala v areálu ve Vesci druhé zlato.



Stříbro vybojovala Ruska Jevgenija Medvěděvová, bronz brala Valentina Ševčenková z Ukrajiny.Z českých reprezentantek doběhla na 39. pozici Helena Erbenová s odstupem téměř sedmi minut, 46. pozici při své premiéře na libereckém šampionátu obsadila Klára Moravcová se ztrátou deseti minut a dvou vteřin na Kowalczykovou.

Šestadvacetiletá Kowalczyková tak v ženském maratonu nechala zapomenout na tři roky starý závod na olympiádě v Turíně, kde v památném finiši podlehla vítězné Kateřině Neumannové a Rusce Julii Čepalovové.

Na stupně vítězů se dnes nedostala žádná z medailistek předloňského mistrovství světa v Sapporu, kde se však běželo klasickou technikou.

"Jsem hodně unavená, ale to není vůbec důležité, je to skvělý pocit," řekla vítězka po závodu. Potěšili ji i fanoušci. "Bylo jich tady z Polska dost. Navíc jsem moc ráda, že jsou na stupních vítězů Jevgenija i Valentina. To je pro mě důležité, protože jsem ze stejné části Evropy," prohlásila Kowalczyková.

Úřadující šampionka Virpi Kuitunenová z Finska, která v Liberci získala zlato ze štafety a sprintu dvojic, tentokrát na dlouhé trati, na níž závodnice mohly poprvé využít v depu výměny lyží s novým mazáním, neuspěla.

Po polovině ze závodu dokonce odstoupila, když ve čtvrté desítce už na čelo ztrácela přes dvě minuty.Útok na čtvrté liberecké zlato a pátou medaili z mistrovství celkově nevyšel ani její krajance Aino-Kaise Saarinenové.

Ta se sice dlouho držela ve vedoucí skupině, ovšem v závěru nestačila a dojela sedmá s mankem 16 vteřin na vítěznou Kowalczykovou.Ta pro sebe závod rozhodla drtivým finišem.

Během závodu se držela v čele, více než kilometr před cílem v posledním ostrém stoupání nasadila ke klíčovému trháku a nestačily na ni Medvěděvová s Ševčenkovou ani Norky Steiraová s Johaugovou, které předloni v Sapporu získaly stříbro a bronz.

Kowalczyková měla na posledním mezičasu na kótě 28,95 kilometru k dobru téměř deset vteřin a při sjezdu na stadion si už náskok bezpečně pohlídala. V boji o zbývající dvě medaile neuspělo právě norské duo a Medvěděvová s Ševčenkovou si rozdělily stříbro a bronz.

MS v klasickém lyžování - běh žen na 30 km volnou technikou:

1. Kowalczyková (Pol.) 1:16:10,6 hod.,
2. Medvěděvová (Rus.) -8,8,
3. Ševčenková (Ukr.) -9,3,
4. Johaugová -9,9,
5. Steiraová (obě Nor.) -11,3,
6. Roponenová -12,2,
7. Saarinenová (obě Fin.) -16,5,
8. Follisová -31,1,
9. Longaová (obě It.) -46,9,
10. Muranenová (Fin.) -1:13,5, ...39. Erbenová -6:57,5, 46. Moravcová (obě ČR) -10:02,1.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud