14. září 2017 • 04:56

Neumannová překvapila: Nabízeli mi doping, který nešlo odhalit

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doping ovlivnil její kariéru víc, než by se mohlo zdát. Dost dlouhou dobu totiž lyžařka Kateřina Neumannová bojovala proti soupeřkám, které byly později z dopingových prohřešků usvědčeny, a je pravděpodobné, že na spoustu z nich se prostě nepřišlo. I tak se ale stala nejúspěšnější českou lyžařkou v historii a kariéru završila legendární zlatým závodem na olympiádě v Turíně. I Kateřina Neumannová ale jednou zvažovala, jestli si dopingem nepomoci…



„Náš sport, stejně jako třeba cyklistiku, zasáhl doping v nedávné éře velmi silně,“ řekla Kateřina Neumannová v pořadu DIGI TV Česká ulička. Nakonec ale „dopingová“ éra symbolizovaná Ruskami jako Larisa Lazutinová a Olga Danilovová přeci jen skončila a česká závodnice se mohla dočkat největšího úspěchu své kariéry.

Neumannová v České uličce: o soukromí, dopingu i libereckém MS
Video se připravuje ...

I ona ale měla „na stole“ nabídku vylepšit si dopingem výkonnost. „Je pravda, že i já jsem se potkala s možností využít těchto prostředků,“ přiznala Neumannová Michalu Hrdličkovi . „Jednalo se konkrétně o erytropoetin. To je látka, která zvyšuje hladinu hemoglobinu. Ve své době dokonce nešla ve vzorcích odhalit,“ připomněla česká lyžařka fakt, který dělal z takzvaného EPO žádané zboží.

„Asi byla využívána ve velkém. Bylo mi nabídnuto, že pro mě může být zajištěna. Nebyla to úplně levná věc,“ vzpomínala Neumannová s tím, že díky hemoglobinu vylepšený přenos kyslíku v krvi je pro lyžování velký benefit.

Kateřina Neumannová v euforii poté, co si dojela pro svou jedinou zlatou olympijskou medaili...
Kateřina Neumannová v euforii poté, co si dojela pro svou jedinou zlatou olympijskou medaili...

Rozhodování prý ale bylo krátké. „My jsme to tehdy s trenérem vyřešili jednou debatou, kdy on ji ukončil větou, že raději budeme šestí a budeme mít čisté svědomí. To byla pro mě velmi důležitá věta, kterou si pamatuji doteďka,“ prohlásila držitelka šesti olympijských medailí (stříbro a bronz ze Salt Lake City získala až dodatečně právě kvůli odhalenému dopingu ruských soupeřek). 

„Měla jsem obrovské štěstí, že jsem celý svůj sportovní život spojila s trenérem Standou Frühaufem, což byl člověk, který vyrůstal ve spojitosti se šumavskou přírodou a měl na doping tvrdý a vyhraněný názor,“ připomněla Neumannová svého neméně legendárního kouče.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud