Jiří Uhlíř
21. října 2008 • 04:59

Jamajčan chce dobýt zimní olympiádu

TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kokosy na sněhu II. Odkaz Jamajčanů na ZOH je znovu probuzen! Tentokrát se však nejedná o čtyři bobisty. Novým hitem bude Errol Kerr – skikrosař, který je pověřen přivézt za dva roky historickou medaili.



Výběh do vyprahlé sjezdovky, nekonečné skákání přes suchý pařez s chytáním pětikilového míče... Příprava bez sněhu na travnatém placu je pro Errola Kerra o to těžší. „Je hlavně deprimující. Chci už jezdit na lyžích,“ zvedá oči k nebi Jamajčan.

Země běžců a hlavně sprinterského krále Usaina Bolta chce pokračovat ve sběru olympijských medailí i na sněhu. Kerr navazuje na práci slavného jamajského čtyřbobu Devona Harrise, Dudley Stokese, Michaela Whita a Samuela Claytona, kteří viděli sníh a stáli na ledu jen čtyři měsíce před olympiádou.

To jejich krajan má profesionálnější průpravu. Dvaadvacetiletého jamajského skikrosaře očaroval v dětství motokros – po ostrovních vršcích v Karibiku se dlouho proháněl na motorce. Možná kvůli stížnostem sousedů a hluku, jenž narušoval exotický klid, přešel na kolo. Přesněji BMX, kde už si párkrát zazávodil.

Jeho druhým domovem je americká Florida. Tam potkal svého současného trenéra Raula Guisada. Ten ho jednou vzal do zimního střediska a rychlost Kerra očarovala. Zpočátku zkoušel sjezd, avšak s mizernými výsledky.

„Hned jsem věděl, že pro něj bude spíš skikros. V soubojích má neuvěřitelně ostré lokty a v nohou velký balanc s citem pro nerovné povrchy,“ hodnotí svého žáka Guisado. „Má obrovský potenciál.“

Skikrosu se věnoval od jedenácti let. Soupeři mu s despektem říkali Černý bažant, jenže za pár let je začal porážet. Na scéně se objevil rázně před rokem. Na letošních X-Games skončil pátý, v aktuálním světovém žebříčku mu patří 24. místo.

Navíc Kerr vyhrál spoustu prestižních závodů – ten největší v Alpine Meadows. Obsadil šesté místo v Severoamerickém poháru Big Mountain v Montaně, kde jezdil na svahu pro obří slalom.

„Dlouho jsme se bál, neměl jsem na kopcích sebevědomí. Nyní už respekt ke svahu necítím,“ věří si Kerr. Zuby směle zatíná i z dalšího důvodu. Ve dvanácti letech mu umřel otec, úspěch chce vyjet hlavně pro něj. „Rád bych všem lidem ukázal, jak daleko naše sny mohou dosáhnout,“ prozrazuje Jamajčan.

Jeho vize nebyla sponzorům k smíchu, jako třeba ve filmové předloze snímku Kokosy na sněhu. Nemusel se doprošovat a slyšet smích od vlivných lidí při odchodu z kanceláře. Ministr sportu a předseda Jamajské lyžařské asociace Kerrovi pomohl.

Skikrosař obdržel finanční podporu 200 tisíc dolarů (3,7 milionu korun). Nebylo to těžké. V jamajském profesionálním lyžařském týmu je totiž zcela sám.

Potenciální historická naděje Jamajky si pak mohla dovolit velký luxus – v minulých dnech Kerr podepsal smlouvu se supermoderním centrem Areál Alpine Meadows v USA.

Malebný národní park Tahoe východně od San Franciska nabízí lyžařům a snowboardistům čtrnáct lanovek a sto tréninkových míst. Ideální příprava pro zimní olympijské hry ve Vancouveru 2010.

Momentálně však jamajský nedočkavec čeká na sníh. Doma na kopcích skáče, pro vyostření koordinace a schopností balancuje na pěnových válcích.

Články odjinud


Články odjinud