Martin Hašek
6. listopadu 2008 • 14:09

Neumannové jde o miliony

TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelé čtyři měsíce před začátkem mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci musí jeho organizační výbor řešit další problém. Okresní soud v Liberci mu totiž poslal platební rozkaz na úhradu dluhu vůči IT společnosti Merz.



Tato firma pro šampionát původně připravovala informační systém. I s náklady na soudní řízení částka přesahuje 10 milionů korun.

Otázka, jestli šéfka libereckého šampionátu Kateřina Neumannová na IT systémech pro lyžařské mistrovství světa skutečně ušetří, zatím stále nemá jednoznačnou odpověď.

Liberecký okresní soud totiž poslal organizačnímu výboru šampionátu platební rozkaz na částku 9 644 746 korun s úroky, kterou má na základě žaloby o zaplacení dlužných částek poslat firmě Merz. Organizační výbor má uhradit i částku 616 590 korun za náklady řízení. Proti rozhodnutí soudu však může do 15 dnů od jeho doručení podat odpor.

10 261 336
Tolik korun má organizační výbor lyžařského MS v Liberci uhradit kvůli žalobě o zaplacení dlužných částek společnosti Merz. Proti rozhodnutí soudu však může podat odpor.


„Samozřejmě, že jsme rádi. Je to pro nás povzbuzující informace,“ řekl majitel IT společnosti Jiří Merz. „Podle našeho právníka to ale nemáme nijak přeceňovat. Je to jenom jakási akceptance žaloby soudem. Bude záležet na dalším vývoji situace.“

„Není to vůbec nic zvláštního. My jsme chtěli po Merzovi vrátit peníze, které jsme zaplatili na zálohách. Proto jsme podali žádost o platební rozkaz. On udělal totéž a soud prostě v jeho případě rozhodl dřív,“ řekl mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný. „Jde o zkrácené soudní řízení bez účasti žalované strany. Samozřejmě se odvoláme.“

Merz se o dodání systému pro mistrovství světa dohodl ještě se starým organizačním výborem pod vedením Romana Kumpošta. Neumannová však produkt označila za předražený. Dokonce řekla, že ho dokáže sehnat za půl milionu korun. Tím si následně vysloužila další žalobu, tentokrát na ochranu dobré pověsti.

S firmou se přesto nakrátko dohodla, koncem loňského roku však vzájemná spolupráce definitivně skončila. Organizační výbor za vývoj systému zaplatil přibližně osm milionů korun.

„Pro nás je to uzavřená záležitost. Byli bychom akorát rádi, aby se vyřešila ve shodě s naším právem. Jsme názoru, že odstoupení od smlouvy nebylo oprávněné,“ tvrdí Merz.

Organizační výbor naopak žádá po firmě Merz zpátky přibližně osmimilionovou částku, kterou jí v minulosti vyplatil na zálohách za vývoj systému.

Původně měl systém stát přibližně 20 milionů korun. Neumannová nedávno oznámila, že podobný systém získala za cenu 1,2 milionu korun.
„K tomu nemůžu nic říct. Ten systém neznám. Nevím, jaký rozsah pokrývá, a v jaké funkcionalitě je dodán,“ řekl Merz.

Pro vedení šampionátu právní spor nepřichází v dobrý čas. V pondělí bude do začátku mistrovství chybět už jen 100 dní a v rozpočtu stále schází 127 milionů korun, které musí organizační výbor získat prodejem vstupenek a marketingovou činností.

„Máme 15 milionů v objednávkách a prodaných vstupenkách, to je přes 10 procent,“ říká Soudný. „Prognózy říkají, že skutečný zájem o vstupenky na mistrovství začne s prvním sněhem.“

Články odjinud


Články odjinud