2. prosince 2008 • 18:02

Kraus už myslí na olympiádu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned na čtyři cíle se v nadcházející sezoně bude muset zaměřit skikrosař Tomáš Kraus. Čtyřiatřicetiletý závodník totiž letos poprvé musí kromě Světového poháru, mistrovství světa a X-Games začít myslet i na přípravu na olympiádu.



Úspěchu ve Vancouveru, v němž bude mít jeho sport premiéru, začíná podřizovat vše ostatní už s předstihem roku a půl.

"Jsou to všechno důležité věci, hlavní je ale už příprava na olympiádu. Je důležité, abych nic nepodcenil a cítil se v pohodě. Snad jedině mistrovství světa se s tím dá srovnávat," uvedl na dnešní tiskové konferenci Kraus. Naopak vrchol sezony extrémních sportů, coloradské X-Games, jsou definitivně na druhé koleji.

"Soustředit se na X-Games znamená obětovat velkou část sezony, podřídit se přípravě, obětovat závody Světového poháru. I když, uspět na nich je taky velká věc," vypočítal zápory velkolepého amerického divadla Kraus. A protože premiéra skikrosu na olympiádě bude zřejmě vrcholem jeho kariéry, rozhodl se připravovat už na ni, příliš ortodoxní způsoby ale nezvolil.

Kraus přes léto hrál hokej, skákal na trampolíně, lezl po laně, ale také běhal po nestabilním podloží či zkoušel windsurfing. "Chvílemi se mi zdálo, že mi jde o zdraví víc než na trati," žertoval děčínský rodák. "Jádro přípravy je ale pořád stejné, jako v jiných sportech," dodal.

Před sezonou stihl i vyměnit značku lyží, aby si na ně mohl v dostatečném předstihu zvyknout, tmelí se i reprezentační parta. Krom Krause by měl být opět nejvíc vidět vloni 28. závodník světa Zdeněk Šafář. Tým doplňují bratři Kopřivové. "Je fajn, že už je po zranění v pořádku i Honza," řekl Kraus na adresu staršího z Kopřivů.

Trojnásobný vítěz z posledních čtyř sezon Světového poháru je letos prý konečně zdravotně v pohodě, dávno už ale není nejmladší. "Musím se soustředit na kolena a teď i na rameno. I když není v nějakém problémovém stavu, cítím, že není v pořádku," přiznal Kraus.

A navíc už ztratil i bezstarostnost mladého kluka, vloni se totiž stal otcem. "Švýcaři mi říkali, že každé dítě je sekunda dolů, po sezoně to ale radši říkat přestali. Snad se to neprojeví ani letos," usmál se.

Naopak, čím starší Kraus je, tím více si hledí maličkostí. Teď do přípravy zapojil naplno i fyzioterapeuta. "Naučil mě, že každý pohyb se dá udělat mnoha způsoby, hledám ty úspornější. Začal jsem víc přemýšlet o věcech, které už podvědomě vnímám, třeba to, že lyžař musí mít dokonale fixovaný vršek těla a pohyb dělat hlavně nohama," vypočetl Kraus klady nové spolupráce.

A ještě jeden problém před sezonou řeší - špionáž soupeřů. Fenomén mladého sportu je totiž častým objektem zájmu zvědů, kteří se snaží prokouknout jeho finty. "Musím jezdit někde, kde není nikdo s kamerou," usmál se. "Teď vážně, prostě si musím některé věci nechávat až na finále," dodal.

Články odjinud


Články odjinud