17. prosince 2008 • 12:31

Tour de Ski: závody jsou ohroženy!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tour de Ski v České republice je ohrožena. Sprint v Praze a dva závody třetího ročníku seriálu v Novém Městě na Moravě jsou v problémech kvůli nedostatku sněhu a nepřízni počasí.



Pokud nezačne mrznout, aby mohli organizátoři sníh vyrobit, závody se uskuteční v okleštěné podobě, nebo k nim vůbec nedojde. "Situace není optimistická," prohlásil na dnešní tiskové konferenci šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace FIS Jürg Capol.

V Praze se má jet sprint volnou technikou na Výstavišti 29. prosince, v Novém městě jsou na programu distanční závody na Silvestra a další sprint na Nový rok. Obě strany ale věří v zázrak. "Snad se to podaří a Tour de Ski bude v plném rozsahu," prohlásil Capol. "Děláme pro to všechno," zní z vedení obou organizačních táborů.


Rozhodne se v nejbližších dnech, předpověď počasí je však proměnlivá a nijak příznivá. Záložní varianty vedení FIS zatím neprojednávalo. "Tour de Ski bude, i když třeba v jiné podobě," prohlásil Capol. Pokud by se v Praze a Novém Městě odjely sprinty, silvestrovský distanční závod by se mohl přesunout například na závěr Tour do Val di Fiemme.

V Praze již organizátoři dokonce sáhli k revoluční výrobě sněhu v chlazeném hangáru. "Dnes to vyzkoušíme a uvidíme, jestli to bude fungovat," řekl za pořadatele Luděk Sáska. "Máme ale ještě dvě místa v horách, kde sníh vyrábíme," prohlásil.

Na závod potřebuje zhruba 1500 metrů krychlových. Pokud se podaří sprint uskutečnit, druhý den po pondělním klání by se měl konat závod pro příchozí na stejné trati. "Do pěti dnů se rozhodne," dodal Sáska. Pokud by se podnik s rozpočtem více než deset milionů korun nekonal, ušlé náklady by hradili organizátoři.

Kvůli nedávnému požáru Veletržního paláce přitom už museli pořadatelé sáhnout ke změně a zkrácení trati na 670 metrů. Závodníci tak pojedou dvě kola. "Okruh splňuje kritéria FIS, co se týče šířky," upozornil Sáska, že se nebude opakovat kritika ze strany závodníků na stísněný prostor jako na Hradčanském náměstí, kde se závod konal loni. "Změna se rozhodně nedotkne kvality závodu," ujistil.

V Novém Městě mají ještě větší problémy, protože potřebují sníh na pětikilometrový okruh, což je zhruba 20.000 kubických metrů. "V nejvyšší krizi potřebujeme polovinu, aby se mohly odjet distanční závody," uvedl za pořadatele Petr Honzl. Aktuálně je v Novém Městě sníh jen na novoroční sprint. "Máme v zásobě na 1,2 až 1,5 kilometru sněhu," řekl. "Jsou třeba alespoň tři dny mrazů," řekl.

Tour de ski se skládá ze sedmi závodů v devíti dnech. V Oberhofu jsou připraveny prolog a závody na 10 a 15 km klasickou technikou s handicapovým startem, po závodech v Čechách se peloton přesune do Val di Fiemme, kde by se měly konat dvacítky klasicky s hromadným startem a závěrečný výběh volnou technikou do sjezdovky Alpe Cermis.

Aktuálně je do seriálu přihlášeno zhruba 140 závodníků z devatenácti zemí. Celková výše odměn činí 930.000 švýcarských franků, téměř šestnáct milionů korun, ve hře je také 400 bodů do Světového poháru za celkové vítězství. To bude obhajovat Lukáš Bauer.

Články odjinud


Články odjinud