28. prosince 2008 • 13:36

Ital Innerhofer vítězem v Bormiu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Italský sjezdař Christof Innerhofer překvapivě vyhrál sjezd Světového poháru na domácí trati v Bormiu. Ačkoli vyrazil na obtížnou sjezdovku Stelvio jako první, jeho čas vydržel na výsledkové tabuli nejvýš až do konce soutěže.



Až v závěru startovního pole se na sjezdovce objevil Američan Bode Miller, jenž se nezúčastnil sobotního losování startovních čísel.

Za to dostal pokutu a byl vyřazen ze silné skupiny favoritů, která pravidelně nosívá čísla od 15 do 25.

"Nestihl jsem to, protože jsem se věnoval léčbě svého zranění. Ale sjezdovka byla v pořádku, takže v tom nebyl problém," komentoval své čtvrté místo Američan, který za absenci při losu dostal pokutu 999 švýcarských franků (přes 17 tisíc korun).

Navíc mu hrozí další postih, protože FIS se rozhodla celou záležitostí zabývat. "Je to výsměch," řekl šéf mezinárodní federace Gian Franco Kasper.
Úřadující vítěz Světového poháru podle spekulací vynechal losování schválně, aby jel později, kdy měla být na trati lepší viditelnost. Americký rebel, který je s FIS dlouhodobě na kordy, neočekával žádný další trest.

"Zajímalo mě hlavně moje zápěstí, které jsem potřeboval dát do pořádku. O nějaké následky jsem se nestaral," prohlásil Miller, jenž vyhrál sjezd v Bormiu před rokem.

Podle ředitele závodu Günthera Hujary omluvil amerického lyžaře trenér jeho soukromého týmu Forest Carey z povinného losování pozdě. "Pravidla jsou jednoznačná," uvedl Hujara.

Podle Careyho se Miller stále zotavuje také ze zranění kotníku a žeber, která utrpěl při pádu v Beaver Creeku. "Nastupuje do závodů ovázaný, doktoři s ním mají práci. Už to není žádný mladík," prohlásil kouč.

FIS nyní bude zjišťovat, zda Miller skutečně vynechal losování úmyslně. Podle Mika Kertesze z lyžařské federace může pokuta pro Američana dodatečně vyšplhat až na 5000 švýcarských franků (téměř 90 tisíc korun).

Millerova neúčast prý celý předzávodní ceremoniál znehodnotila. "Bylo tam 2000 dětí, které volaly: Kde je Bode? Museli jsme jim říct, že nepřijde a čeká ho trest. To vrhá špatné světlo na celou událost," uvedl Kertesz.

Na trati ohrožoval Miller nejlepší časy a nakonec skončil těsně pod stupni vítězů. "Byl jsem hodně nervózní a čekal na Bodeho Millera. Předvedl skvělou jízdu," vysekl mu poklonu Innerhofer, jenž si také pochvaloval štěstí při výběru startovního čísla.

"Když jsem zjistil, že jedu první, říkal jsem si, že je to docela fajn. Necítil jsem aspoň žádný tlak."

Pro čtyřiadvacetiletého lyžaře to byl premiérový triumf v SP, dosud ještě nikdy ani nestál na stupních vítězů. Pro Krölla znamenalo druhé místo vyrovnání osobního maxima. Z českých sjezdařů dnes nikdo v Bormiu nestartoval.

Výsledky - sjezd:
1. Innerhofer (It.) 2:03,55,
2. Kröll -0,32,
3. Walchhofer (oba Rak.) -0,95,
4. Miller (USA) -1,15,
5. Cuche (Švýc.) -1,33,
6. Guay (Kan.) -1,38,
7. Heel (It.) -1,46,
8. Albrecht (Švýc.) -1,59,
9. Gruber (Rak.) -1,63,
10. Janka (Švýc.) -1,65.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud