29. prosince 2008 • 15:38

Neumannová: Městské sprinty jsou trend

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebýt sprintů ve městech, Česká republika by možná ani nepořádala závody Tour de Ski. Kateřina Neumannová, členka organizačního výboru Pražské lyže, tímto argumentem odráží nesouhlas veřejnosti s organizováním lyžařských závodů v české metropoli.



Už loni sklidila kritiku za to, že do Prahy na Hradčanské náměstí na stejný závod pořadatelé vozili sníh nákladními auty ze Šumavy.

"To není jen Praha. To jsou Stockholm, Düsseldorf, Oslo... Všude se tlačí na závody v atraktivním prostředí," řekla dnes při Pražské lyži Neumannová. "Zhruba polovina sprintů se jezdí ve městech," prohlásila šéfka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

"Nebýt atraktivního prostředí v Praze, závody Tour tady vůbec nemáme. Konkurence tlačí na to, aby lyžování šlo za lidmi," argumentovala Neumannová.

Podobně smýšlí i vedení Mezinárodní lyžařské federace FIS. "Rádi bychom si sprint v Praze udrželi. Je to atraktivní město," nechal se slyšet šéf běžeckého úseku FIS Švýcar Jürg Capol, který nedaleko Prahy dokonce žije. Mezi všemi závodníky však nepanuje stejný názor. "Je to sice atraktivní závod, ale já jezdím radši v přírodě," nechala se například slyšet aktuálně nejlepší česká běžkyně Kamila Rajdlová.

Organizátoři Pražské lyže měli v této sezoně nakonec štěstí na počasí. Sice jim přípravu závodu narušil nedávný požár jednoho z křídel Průmyslového paláce, ale nízké teploty jim umožnily zasněžování. Navíc vyráběli umělý sníh pomocí kapalného dusíku.

"Sníh je dneska super. Na takovém se dá lyžovat, je to tvrdé a kompaktní," pochvalovala si Neumannová. Přitom ještě minulý týden nebylo vůbec jasné, jestli se závod kvůli teplému počasí podaří připravit.

Přesto pořadatelé sklízejí kritiku za neekonomičnost závodu a náklad dvou milionů korun na výrobu sněhu. "Dneska se na technickém sněhu závodí všude. Sem nepřijelo ani jediné auto se sněhem. Vyráběl se přímo tady jako na sjezdovkách. Nevidím v tom žádný rozdíl," odrážela Neumannová názory odpůrců. "Buď tady nebudeme mít žádný závod a ušetříme, nebo tady bude světové lyžování a bude to něco stát," pokračovala.

Letos si mohla také pochvalovat přesun závodu z Hradčanského náměstí na Výstaviště. Líbí se to prý zejména závodníkům. "Mají tady víc klidu, širší trať, delší okruh," vyjmenovala. Na Pražském hradě bylo ale víc diváků, na Výstavišti se počítají na pár tisícovek. "V tom měl Hrad výhodu, tam byli i turisté, kteří šli kolem. Teď je navíc hodně lidí na horách," připustila.

Do budoucna podle ní Praha ani další díl Tour de Ski v Novém Městě na Moravě nemá místo v seriálu vůbec jisté. "Bude to boj, abychom tady Tour měli. Je velký tlak na různé formy zatraktivnění závodů. Sama jsem zvědavá, jaká bude podoba Tour v příštím roce. Sprinty ve městech ale budou normální," uzavřela olympijská vítězka a mistryně světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud