6. ledna 2009 • 04:00

Bauera ničí astma

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měsíc a půl před mistrovstvím světa v klasickém lyžování má Lukáš Bauer o čem přemýšlet. Obhajoba vítězství v Tour de Ski, která byla Bauerovým prvním testem výkonnosti, skončila až jedenáctým místem a prohlídkou v nemocnici.



Českého lyžaře totiž v Itálii potrápilo astma. Bauer jel z Val di Fiemme rovnou do nemocnice. „Po sobotních problémech jsme zareagovali a mám domluvené vyšetření ve Střešovicích u plicního specialisty,“ uvedl na svých stránkách český lyžař. Podle Bauera nebyla účelem prohlídky kontrola průdušek, se kterými před startem Tour laboroval, ale vyšetření, zda se negativně nevyvíjí jeho astma.

Během sobotního závodu s hromadným startem postihly vítěze loňského Světového poháru dýchací obtíže, které závinily propad z vedoucích míst až na konec třetí desítky. „V předposledním kole jsem začal mít obrovské problémy,“ řekl po dojezdu do cíle a dodal, že astma pravděpodobně vyprovokovala zima.

Lukáš Bauer Lukáš BauerFoto Jaroslav Legner SPORT

Při nedělním závěřečném výjezdu na Alpe Cermis se už znovu potíže neozvaly a Bauer tak mohl alespoň vylepšit o osm míst celkové umístění. Přesto do závodu nastupoval se strachem z dalších astmatických problémů. „Dýchání jsem se bál víc než toho kopce,“ »shodil« Bauer strašidelné závěrečné stoupání po sjezdovce.

Ačkoliv Bauerův plán skončit na Tour do desítky nevyšel, s působením v prestižní sérii je spokojený. „Myslím, že jsem dokázal, že forma tam je, akorát mě brzdí nějaké problémy,“ tvrdí velká česká naděje pro liberecký šampionát.

Astmatici s medailemi

Že lze s astmatem sportovat a to i na světové úrovni, dokazuje celá řada sportovců, kteří i přes tento hendikep dosáhli úspěchů. Astma nejčastěji postihuje vytrvalostní běžce, plavce a hokejisty a jeho léčba je složitější, protože se musí dbát na protidopingová opatření.

Tomáš Dvořák
Nejslavnější český sportovec – astmatik. Trojnásobný mistr světa v desetiboji musel po celou kariéru bojovat s těžkým astmatem.

Jiří Šlégr
Astma má i olympijský vítěz z Nagana hokejista Jiří Šlégr. Léčí ho mimo jiné také pomocí mrazivé lázně – krátkého pobytu v -160°C.

Paul Scholes
Anglickému fotbalistovi zjistili astma v jedenadvaceti. „To, že člověk má astma, neznamená, že nemůže dělat to, co tolik miluje,“ říká záložník Manchesteru United.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud