15. ledna 2009 • 13:45

Běžci poznávají náročnost tratí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi těžké tratě čekají běžce na lyžích ve Vesci, kde bude od neděle přesně za měsíc zahájeno mistrovství světa v klasickém lyžování. Čeští reprezentanti na nich už trénovali a zjistili, že na okruhu nenajdou místo na větší odpočinek.



S výjimkou lehkého nachlazení Aleše Razýma by měli být všichni čeští běžci v pořádku a o víkendu by svou formu měli otestovat při závodech nazvaných Slavic Cup.

Ve stopě se objevil také Lukáš Bauer, který se při nedávném Tour de Ski potýkal se zdravotními potížemi a minulý týden měl volno. V úterý po prvním testu tratí byl hodně rozmrzelý, ale dnes už byl při hodnocení mírnější. "Na to, abych si oblíbil tratě, potřebuji delší dobu. Včera jsem nebyl nadšený, protože jsem měl naplánované lehké lyžování, ale tady na těch tratích to nejde," řekl po tréninku v rozhovoru s ČTK Bauer.

Ocenil, že se na tratích pro mistrovství světa mohl projet. "Postupem doby člověk začne zjišťovat, že to není tak špatné, až si může ty tratě oblíbit. Dneska už jsem měl pocity lepší, i když bych spíš uvítal víc středních pasáží než ty prudké stěny," zhodnotil trať. "Ale všichni to budou mít stejné," upozornil hned. Postupně nachází místa, kde si bude moci oddychnout a kde naopak může zabrat. "Proto se chceme na tratích co nejvíc pohybovat," řekl.

Dušan Kožíšek na tratích v dějišti MS v klasickém lyžování ve Vesci. Dušan Kožíšek na tratích v dějišti MS v klasickém lyžování ve Vesci.Foto ČTK


Že jsou tratě náročně, to zjistili i další běžci. A to ještě nebylo připraveno nejprudší stoupání. "Určitě to budou velmi těžké tratě. Není tady skoro žádná rovina, pořád se musí pracovat, není dlouhý klouzavý kopec," popisoval kouč reprezentace Miroslav Petrásek. Po dvou trénincích ale nechtěl dělat zásadní závěry. "Sobota a neděle ukáže, jaká bude trať a jak je na tom celý tým," připomněl víkendové závody. "Ale nejsme tady kvůli nim, jsme tady proto, abychom si trať osahali," řekl.

Martina Jakše mrzelo, že trať není postavená celá. "Ale i tak bylo vidět, že to budou těžké tratě s velkými kopci. Jsem rád, že jsem si tady odjel tréninky," prohlásil mistr světa do 23 let Jakš. Zatím neobjevil místa, která by pro něj mohla být výhodná. "Každá trať je specifická, tady je to ale nahoru-dolů a při sjezdech i prudké zatáčky," řekl.

Dušanu Kožíškovi vadilo, že organizátoři nepřipravili okruh na sprinterský závod, který bude jeho specialitou. "Profil je ale hodně náročný, kopce dlouhé a těžké," uvedl. Nejlepší české běžkyni na lyžích Kamile Rajdlové se okruh líbil. "Jsem mile překvapená. Profil je sice těžký, ale já jsem spokojená. Jen škoda, že okruh není celý," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud