10. února 2009 • 15:09

Sudová a Kraus testovali olympijské tratě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalitní sjezdovky, tratě i organizace, ale také velké vzdálenosti a tudíž i dlouhé přesuny. To jsou poznatky českých akrobatických lyžařů a adeptů na medaile, kteří si o minulém víkendu vyzkoušeli olympijská sportoviště ve Vancouveru.



Nikola Sudová skončila ve Světovém poháru v jízdě v boulích šestá, skikrosař Tomáš Kraus obsadil čtvrtou pozici.Dvojnásobný vítěz SP a mistr světa Kraus byl v Cypress Mountains vůbec poprvé v kariéře, třebaže už několikrát navštívil hory ve Whistleru, od Vancouveru v ještě vzdálenějším středisku, kde se při olympiádě budou konat závody v klasickém a sjezdovém lyžování a biatlonu.

"Trať byla pěkná, delší než normálně a plná skoků a zatáček," líčil Kraus v rozhovoru pro ČTK po návratu z měsíčního turné ze zámoří. A přesně takové tratě mu sedí. "Ukáže se, kdo umí jezdit. Není to jen otázka materiálu. Líbilo se mi to a celkem mi to sedělo," řekl.

Podle jeho informací by trať měla být při olympiádě "víceméně stejná".Víkendový závod ve skikrosu podle Krause všichni brali jako testovací podnik rok před olympiádou. "Hlavně ladili lyže," řekl. Sám má k dispozici jako člen týmu Salomon servismana ze zámoří, tudíž se nemusí starat o mazání.

"Jezdili jsme tam v plus osmi stupních, což není v Kanadě výjimečné, ale z Evropy na to zvyklí nejsme," uvedl. "Ale lyže mi jely," pochvaloval si.I Sudová si první návštěvu olympijské sjezdovky pochvalovala, ale na rozdíl od Krause upozornila, že za rok může být všechno jinak.

"Nedá se vůbec předpokládat, že by trať byla úplně stejná. Skoky pak budou také jiné," uvedla v rozhovoru pro ČTK ze švédského Aare, kde ji čekají další dva závody SP v tomto týdnu v pátek a sobotu.Sjezdovka jako taková Sudové vyhovovala.

"Ani dlouhá, ani krátká, ani placatá, ani prudká, tak akorát. Je bezproblémová," řekla. Se sněhem to však prý může být horší. Kanadské hory v blízkosti moře jsou totiž známé rychlými změnami počasí. "Může být prašan, led, jarní sníh, který strašně tahá za nohy, nebo přemrzlá krupice. To může být problém. Na to pak doplácí i kvalita můstků," prohlásila Sudová.

Její dojmy z kvalitního svahu se mísily i s obavami o prostor kolem trati. "Nevím, kam to tady při olympiádě chtějí všechno nacpat," uvedla. Má proto z prostředí smíšené pocity. "Doufám, že to bude za rok jiné, protože jsem z toho spíš v rozpacích. Nevypadalo to, že by se tady měla za rok jet nějaká olympiáda," prohlásila.

Organizačně Kanaďané ale neměli zásadní potíže. "Jenom je to tam všechno strašně daleko," všimla si Sudová. "Musí se strašně jezdit, což, předpokládám, bude i na olympiádě," předpověděla potíže s dopravou.

Pokud bude bydlet v olympijské vesnici, bude to mít na kopec necelou hodinu cesty.Kraus při závodu SP cestoval dvě hodiny denně kvůli stravování, proto se rozhodl, že při olympiádě dá přednost bydlení v horách. "Domluvili jsme se, že bychom bydleli kousek ve vedlejším středisku. Teď se tam nic nedělo, přitom byl s dopravou problém," dodal skikrosař.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud