2. ledna 2010 • 17:09

Churavý v Oberhofu šestý, vyhrál Manninen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Sdruženář Pavel Churavý obsadil šestou pozici v dnešním závodě Světového poháru v Oberhofu a dosáhl nejlepšího umístění v olympijské sezoně. Druhý triumf ve třetím závodě po návratu k severské kombinaci si připsal slavný Fin Hannu Manninen.



Dvaatřicetiletý Churavý dnešním výsledkem vylepšil o jednu příčku své dosud nejlepší umístění z listopadového závodu v Kuusamu a skončil potřetí v ročníku v elitní desítce.

Nejzkušenějšímu českému reprezentantovi vyšla už skokanská část, po níž se dělil o čtvrté místo. Do desetikilometrového běhu tak Churavý vyrazil se ztrátou pouhých osmi sekund na vedoucího Jasona Lamyho Chappuise z Francie a téměř v žádné fázi nevypadl z bojů o přední příčky.

"Na můstku bylo docela větrno a já jsem rád, že jsem se s tím docela dobře popral," řekl Churavý ČTK. Pomohl mu také nový systém přepočítávání výkonu pomocí takzvaného větrného koeficientu. "Neměl jsem úplně ideální podmínky. Takže po skoku to byla paráda, díky přepočtům nejsou letos takové výkyvy. Určitě to je spravedlivější," uvedl.

Churavý byl při běhu spolu s favority členem zhruba dvanáctičlenné skupiny, která se vytvořila po polovině závodu. Z ní se v závěrečných stovkách metrů odpoutalo kvarteto nejlepších, které bojovalo o vítězství.

"Necpal jsem se dopředu, věděl jsem, že se rozhodne na konci, že se to sjede," líčil Churavý. Hodně mu pomohly i dobře namazané běžky. "Protože jsem mezi svátky měl virózu. Ale jelo se mi dobře a povedl se mi i závěr," řekl. K ještě lepšímu umístění mu prý chybí už je kousek štěstí.

Pro výhru si ve finiši dojel Manninen, jenž se kvůli olympijským hrám vrátil po roční pauze na "částečný úvazek" k závodění a dnes absolvoval teprve třetí start v sezoně. Představil se pouze doma v Kuusamu, kde byl první a druhý. V kariéře už Manninen vyhrál 47 závodů. "Kdo umí, ten umí. Bere to jako koníček a je uvolněný. Je vidět, že mu to skáče, a na běhu byl vždycky silný," prohlásil Churavý.

Sekundu za vysokým Finem dojel další slavný navrátilec Felix Gottwald z Rakouska, jenž chyběl v elitním seriálu dva roky. Lamy Chappuis si třetím místem upevnil vedení ve Světovém poháru.

Na body dnes z českých reprezentantů dosáhl také Miroslav Dvořák, jenž se v běhu posunul o sedm míst a skončil dvanáctý. Tomáš Slavík bodoval díky 27. pozici, Aleš Vodseďálek skončil čtyřicátý a ani v Oberhofu se nedočkal prvních bodů v sezoně.

Výsledky:

1. Manninen (Fin.) 27:38,6 min., 2. Gottwald (Rak.) -1,1, 3. Lamy Chappuis (Fr.) -2,4, 4. Spillane (USA) -6,8, 5. Kircheisen (Něm.) -9,6, 6. Churavý (ČR) -17,3, 7. Koivuranta (Fin.) -18,9, 8. Demong (USA) -20,1, 9. Gruber (Rak.) -24,4, 10. Frenzel (Něm.) -31,8, ...
12. Dvořák -48,5, 27. Slavík -2:01,0, 42. Vodseďálek (všichni ČR) -3:33,6.

Průběžné pořadí SP (po 8 z 19 závodů):

1. Lamy Chappuis 597, 2. Edelmann (Něm.) 440, 3. Gottwald 303, 4. Frenzel 292, 5. Koivuranta 288, 6. Manninen a Kircheisen oba 280, ...11. Churavý 181, 18. Dvořák 109, 32. Slavík 40.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud