Martin Hašek
22. dubna 2010 • 14:52

Lyžaři létali na Aljašce sněhovým rájem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři špičkoví lyžaři a snowboardisté si spolu splnili sen. Skikrosař Tomáš Kraus, freestyle lyžař Robin Kaleta se snoboardisty Martinem Černíkem a Michalem Novotným strávili necelé dva týdny na Aljašce, kde sjížděli extrémně strmé svahy přímo z vrcholů skalních hřebenů.



Mezi panickým strachem a radostným adrelaninem může být jenom tenká hranice. Lyžařský kouzelník Robin Kaleta, který je schopen skákat s prkýnky na nohou po hlavě ze skal, našel v aljašském průsmyku Tompson Pass hory hodné jeho odvahy i umění.

„Na Aljašce je to hodně o psychice, zkušenostech a stavu mysli,“ líčí Kaleta. „Z freeridového hlediska jsme viděl hodně, ale tohle byl nejlepší zážitek. První dva dny jsem byl strachem bez sebe. Když jsem viděl svah se sklonem pětapadesáti stupňů, byl jsem rozklepaný jak ratlík. Nevěděl jsem, jak to sjet.“

Michal Novotný skáče na jedné z mnoha skal
Michal Novotný skáče na jedné z mnoha skal


Česká čtveřice se nechala několikrát vyvézt vrtulníkem k vrcholkům místních hor. Helikoptéry často dolétly na místa, kde se nedalo pořádně přistát.
„S Martinem Černíkem nás jednou vysazovali na špičce, které se helikoptéra dotýkala jednou lyžinou a rotorem skoro škrtala o svah,“ vypráví Tomáš Kraus. „Otevřeli dveře a tam byla díra, do které jsme měli najet.“

Borce pak čekala královská jízda volným sněhem, která většinou netrvala déle než minutu. I tak ale borci museli překonávat spoustu nástrah.
„Myslel jsem, že kluci budou mít z těch prudkých svahů  větší strach,“ řekl Kaleta.

„Robin nám až po týdnu řekl, že se mu to taky zdá strašně prudký,“ reagoval rozesmátý Kraus. „My jsme přišli a říkáme: Panebože! Důležité bylo nezatáčet hned na začátku, protože pak se může utrhnout lavina, která vás ve spodní části srazí.“

Drobné sněhové lavině, které lyžaři během jízdy mohou uvolnit, se říká slough. Malé množství prachového sněhu se odloupne od hlavní masy a může ohrozit lyžaře, který se řítí dolů.

„Postupně jsem měl pocit, že mi hory neustále ukazují  vztyčený palec. Povedl se mi ale malý odtrh a promlelo mě to přes kameny,“ vypráví Kaleta a zdá se, že šlo jenom banální nehodu.

„Měl jsem o Robina trochu strach,“ líčí Michal Novotný. „On  říká, že se trochu kutálel po skalách.  Ale my jsme na sebe s Tomášem koukali a nevěděli, co se bude dít. Kutálel se strašně dlouho ze strašně prudkého srázu po skále. Mně to přišlo jako velké dobrodružství.“

Všechny obavy ale borci nechali na štítech hor a podobný zážitek si ve stejné sestavě chtějí ještě zopakovat.

„Nechali jsem tam něco, pro co bychom  si rádi přijeli. Jsou tam sjezdy, které bychom chtěli dát,“ říká Kraus.

O misi českých dobrodruhů na prudkých svazích Aljašky vznikne krátký dokumentární film, který by měl mít premiéru koncem léta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud