Martin Hašek
1. března 2011 • 10:50

Matura se omluvil za provokaci "Mlýny melou"

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na doskoku ukázal do kamer dlaň s přilepeným nápisem: „Mlýny melou“. Skokan na lyžích Jan Matura tím na MS po druhém skoku v soutěži družstev na středním můstku veřejně připomněl reprezentačnímu trenérovi Davidu Jiroutkovi nesouhlas se svojí neúčastí v závodě jednotlivců. Ostatním závodníkům z českého týmu se pak omluvil.



Pocit křivdy ležel v Janu Maturovi tak hluboko, že se odhodlal míru svého pobouření ukázat celému světu prostřednictvím nápisu na dlani. „Každý rozumný si to domyslí. Když je někdo druhý ve Světového poháru, jede po několika letech na velkou soutěž a je mu jedenatřicet, tak to cítí jako já,“ neskrýval Matura své rozhořčení bezprostředně po nedělním závodě. „Tohle nevyprchá, to je neomluvitelné. Výsledky jsou jasné, ale to je jedno.“

POZNÁMKA MARTINA HAŠKA
Martin Hašek, redaktor deníku SportFoto spo
Závodníci nemají trenérovi do nominace co mluvit. Skokanský kouč David Jiroutek měl plné právo vybrat si svůj tým pro závod na středním můstku. Rozladění Jana Matury, který se stal pátým kolem u vozu, je pochopitelné. To ale neznamená, že by Jiroutkova nominace byla nespravedlivá.
Jiný problém už ale je, že Jiroutek měl zvolit jinou formu komunikace. Tvrdit závodníkovi, který byl v tréninku z konkurentů nejlepší, že to vlastně bylo úplně naopak, není nejlepší psychologický tah. Motivovat sportovce lze jistě i méně drastickými způsoby a hlavně je důležité s nimi mluvit.
Trenér je šéfem, má své pravomoci a zodpovědnost. Neměl by být ale diktátorem a měl by svá rozhodnutí vždy podpořit argumenty. Stačilo možná jen pár vhodných slov a Matura by po závodě družstev místo rozzlobeného vzkazu do kamer poslal spokojený úsměv.

Včera se skokan pokoušel celou záležitost vysvětlit. „Ten nápis měl znamenat, že jsem byl na závod jednotlivců připravený, vyzávodil jsem si to. A doufám, že se ty mlýny na velkém můstku ukážou,“ řekl Matura Sportu. Pro závodníka znamenalo rozhodnutí trenéra Jiroutka, který ho vynechal v nominaci na závod jednotlivců, ránu.

O pokračování své kariéry se rve proti všem i proti osudu. Před letošní sezonou přišel o smlouvu v armádním sportovním centru Dukla, koncem roku mu zemřela maminka. Jako amatér přesto získal během zimy z českého týmu druhý největší počet bodů ve Světovém poháru, v Sapporu porazil Malysze s Ammanem a ze čtvrtého místa mu chybělo necelých 10 bodů na stupně vítězů.

Od půlky ledna šla ale jeho forma dolů, v sedmi závodech za sebou nebodoval a nedařilo se mu ani na závěrečné přípravě v Liberci. Trenér Jiroutek ho nakonec pro mistrovskou soutěž na středním můstku nechal sedět.

„Štvalo mě to. Jsem na velké akci po čtyřech letech a věděl jsem, že můžu bojovat o svůj nejlepší výsledek,“ vysvětluje Matura. „Klukům jsem se omluvil. Řekl jsem jim, proč jsem to udělal. S trenérem jsem se o tom ještě jednou pobavil. Z jeho strany to bylo nešťastně podané, řekl, že jsem byl z týmu v trénincích nejhorší. Tak to nebylo.“

Matura získal naopak z šesti tréninkových skoků ve srovnání s konkurenty Lukášem Hlavou a Borkem Sedlákem nejvíc bodů, ale nakonec se ocitl mimo sestavu. Hlavovi se pak vydařila kvalifikace, ale v závodě nepostoupil do finále. Sedlák se dostal do druhého kola. Reprezentační trenér David Jiroutek si i nyní za svým výběrem stojí.

„Mám tady pět skokanů a čtyři skáčou. Když vyřadím někoho jiného, bude naštvaný někdo jiný,“ řekl Jiroutek. „Čekal jsem, že bude Honza o to víc namotivován do soutěže družstev. A odskákal ji líp, než se čekalo. Tréninky v Liberci skákal špatně a předtím nebodoval. Teď odvedl perfektní práci jako v Japonsku a na letech v Harrachově.“

Událost řešil i Leoš Škoda, šéf skokanského úseku lyžařského svazu, který se včera přesouval z Prahy do Osla. „Telefonoval jsem, co se děje,“ líčil Škoda. „Pravdu mají obě strany, uvidíme, jak dopadnou ostatní závody. Ale za nominaci je zodpovědný trenér. Honza by měl spíš přemýšlet, jak skočit o dva metry dál, než plánovat odvetu. Nálada v týmu není úplně ideální, ale trestat ho mě ani ve snu nenapadlo. Jen se ho zeptám, co tím sledoval.“

Matura už zatím včera poprvé trénoval na zmodernizovaném velkém můstku na Holmenkollenu. „S klukama jsem si to vyříkal, doufám, že to nikoho nezasáhlo,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud