22. listopadu 2011 • 13:24

Lyžař Koukal: I mezi dálkovými běžci chci atakovat stupně vítězů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

V seriálu Světového poháru a po čtrnácti letech v reprezentaci už běžec Martin Koukal ztrácel radost z lyžování, a proto se rozhodl pro novou výzvu. Nadcházející sezoně chybí vrchol v podobě mistrovství světa nebo olympiády, proto se mistr světa z volné padesátky vrhl na dálkové běhy.



"Zatím jsem spokojený, lyžování mě zase baví a doufám, že to přetavím i v dobré výsledky v zimě. Nebojím se a chci bojovat v každém závodu o stupně vítězů," řekl dnes novinářům v Praze třiatřicetiletý Koukal. Mezi "laufaři" začne po menších závodech FIS 18. prosince na italské La Sgambedě, kde se běží 42 kilometrů volnou technikou.

Koukal loni finišoval pro bronz ve štafetě na olympiádě ve Vancouveru, na kontě má i zlato z mistrovství světa na 50 km v roce 2003 ve Val di Fiemme. Dlouhé závody mu problém nedělají, což dokazuje i čtvrté místo po 90 kilometrech Vasova běhu. "Je to krok do neznáma a rozhodování bylo těžké, ale cukalo to ve mně a dal jsem se jinou cestou," řekl Koukal.

V závěru uplynulé sezony se trápil, což umocnilo jeho touhu zkusit něco nového. "Chyběla mi radost z lyžování, kterou jsem vždycky měl. Cítil jsem se, jako když chodím do fabriky, a to jsem musel změnit," podotkl.

Odchod z reprezentace pro Koukala znamenal, že na zimu nemá smlouvu s armádním celkem Dukla Liberec. Proto se stal na sezonu členem rakouského týmu Skinfit Racing. "Jsem víc finančně závislý na výsledcích. Když budu jezdit dobře, můžu si přijít na výborné peníze, nebo na tom být hůř," uvedl Koukal.

Očekával, že odchodem z reprezentace k dálkovým běžcům si v mnohém pohorší. Třeba v práci okolo týmu. "Ale v tom jsem se spletl. Od rakouského týmu by se mohli lidi v české reprezentaci dost učit," řekl Koukal. Připomněl například, že nyní pořád neprobírají finance, které často u českého týmu běžce ovlivňovaly. A překvapilo ho, že manažerem a zakladatelem týmu je dvaadvacetiletý mladík Marc Hager.

Přípravu Koukal odstartoval později než v minulosti. "Začal jsem trénovat až v červnu, spíš od července," naznačil běžec, že u dálkových běžců je normální pozdější nástup k tvrdé dřině. Koukal to konzultoval i s dosud nejlepším českým dálkovým běžcem Stanislavem Řezáčem. "Sezona začíná o měsíc později," řekl Koukal.

Do národního týmu by se Koukal rád po zimě vrátil, aby mohl bojovat o místo na mistrovství světa v roce 2013 a o olympijské hry v Soči 2014. I proto absolvoval v létě reprezentační testy a v sezoně by měl jet mistrovství republiky a Světový pohár v Novém Městě na Moravě. "Bude záležet na výsledcích v laufech," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud