10. prosince 2014 • 15:55

Vrabcová-Nývltová vynechá dva víkendy, vrátí se na Tour de Ski

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vloni byla českou hvězdou zimy v běžkařské stopě, problematický start do letošní sezony ale Evu Vrabcovou-Nývltovou donutil ke změnám v programu. Pátá žena z bruslařské olympijské třicítky v Soči nebude na startu závodních víkendů v Davosu a v La Clusaz. Na okruh Světového poháru se vrátí až po Novém roce na Tour de Ski.



„Nejsem zdravotně úplně v pořádku, takže to řešíme. Vynecháme teď dva svěťáky, abych se dobře piřpravila na Tour de Ski. S tím, že vrchol bude mistrovství světa, kterému všechno podřídím,“ vysvětluje Vrabcová-Nývltová. „Jde o problémy s regenerací. Nahromadilo se to a teď je potřeba dát se dohromady. Odjedu do Livigna, budu odpočívat. S tréninkem začneme znova od začátku.“

Vrabcová-Nývltová minulou zimu zářila. Na olympiádě byla kromě pátého místa na třicítce ještě jedenáctá ve skiatlonu, na Tour de Ski vybojovala osmé místo a pravidelně se umisťovala v Top 10 pořadí Světového poháru, včetně slavného závodu na Holmenkollenu.

Jaro ale promarodila a čtyřikrát musela brát antibiotika. Přesto pak během léta předváděla skvělé výkony v běžeckých závodech, vyhrála mistrovství republiky v silničním běhu Praha – Běchovice i v závodě na 5000 metrů na dráze.

Začátek zimní sezony jí ale nevyšel. Ve finské Ruce a norském Lillehammeru bodovala jen třemi umístěními v závěru první třicítky.

„Prostě jsem v závodech neodvedla to, na co mám. Přijela jsem do cíle nezadýchaná. Tělo se brání vysoké zátěži,“ líčí Vrabcová-Nývltová. „Byla jsem hodně otrávená, protože jsem si podobným stavem už jednou prošla. Bylo to v roce 2009 na mistrovství světa v Liberci. Tehdy jsem si přísahala, že už to nikdy v životě nechci zažít a je to tady zpátky.  Nicméně se nevzdávám, věřím, že s pomocí týmu, který kolem sebe mám, se z toho dostanu.“

Vrabcová-Nývltová spolupracuje se svým dlouholetým osobním trenérem Vladimírem Šlofarem, fyzioterapeutem Richardem Jislem, kondičním trenérem Filipem Tomášem, sportovním psychologem Přemyslem Wolfem nebo doktorem Jiřím Dolinou. Ti všichni se teď budou snažit najít způsob, jakým by se běžkařka znovu dostala do formy.

„Shodli jsem se s doktorama, že to není o tom, že bych na to neměla. Ale teď aktuálně tělo nechce. Může to být důsledek té nemoci, těžko říct. Může to chvíli trvat, asi to není otázka, že se dneska probudím a bude to všechno dobrý,“ říká Vrabcová-Nývltová smířeně.

Zároveň ale doufá, že za tři týdny na Tour de Ski bude připravená opět bojovat se špičkou. A radost jí dělají i malé věci. „Byla jsem poprvé po dlouhé době u nás a můj pes, samojed, mi zvedl náladu. Poprvé po dlouhé době jsem se od srdce zasmála,“ líčí Vrabcová-Nývltová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud