27. února 2016 • 16:20

Ledecká vyhrála malý glóbus. Nevím, zda s tím můžu do letadla, smála se

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardistka Ester Ledecká vyhrála i závěrečný třetí paralelní obří slalom v této sezoně Světového poháru a poprvé získala malý křišťálový glóbus. V tureckém Kayseri dnes porazila ve finále o čtyři sekundy Rakušanku Sabine Schöffmannovou.



Malý křišťálový glóbus Ledecká dostala hned při vyhlašování po závodu. "Je hodně velký. Vůbec nevím, jak mě s ním pustí do letadla. Dám si ho mezi ostatní trofeje v mé pohárové místnosti, které se už hezky zaplňuje," uvedla závodnice liberecké Dukly na svém webu.

Dvacetiletá Češka má na dosah i triumf v celkovém hodnocení paralelních disciplín. Před druhou Ruskou Jekatěrinou Tuděgeševovou, která dnes skončila čtvrtá, si vytvořila prakticky nedostižný náskok 930 bodů. Do konce seriálu zbývá pouze slalom v německém Winterbergu, který se pojede v neděli 6. března. Za vítězství v závodu je 1000 bodů.

"Nikdy není nic jistý. Mám radost, že jsem se opět přiblížila celkovému vítězství. Udělám maximum, abych si splnila svůj velký cíl a vyhrála velký křišťálový glóbus a zároveň prodala, co jsem poctivě natrénovala," řekla Ledecká.

Po prosincovém prvenství v italské Carezze a lednovém vítězství ve slovinské Rogle nenašla Ledecká přemožitelku ani v Turecku, kde závod snowboardistům komplikovalo počasí. "Závod byl celkově dost na hraně. Padal sníh, na sjezdovce ležela mlha, že bylo vidět jen k druhé brance. Diváci sotva viděli cíl," řekla Ledecká. "Chvíli to vypadalo, že se závod zruší, ale doufali jsme, že ne, když mi tak výborně vyšla kvalifikace. Nakonec se jelo a vyšlo mi to výborně," dodala.

Mlha opozdila vyřazovací jízdy

Vyřazovací jízdy začaly s menším zpožděním kvůli mlze. "Dokonce když nás vozili skútrem na start, tak jsme zabloudili a ztratili se. Ale naštěstí jsem na start dorazila včas. Potom jsme již jezdili podle předchozích stop," smála se.

Českou hvězdu nic nerozhodilo, stejně jako nedávný "výlet" do Světového poháru sjezdařek, v němž hned při své premiéře dokázala bodovat a úspěšně si vedla i v dalších startech. "Na snowboard jsem se hrozně těšila. Musela jsem se trochu přehodit, měla jsem na to tři dny, takže dobrý," popsala přechod z lyží na snowboard.

Ledecká v Kayseri nejprve ovládla kvalifikaci a poté drtila jednu soupeřku za druhou. V osmifinále porazila Švýcarku Nicole Baumgartnerovou téměř o dvě sekundy. Nejvyrovnanější souboj svedla v dalším kole s Němkou Cheyenne Lochovou, kterou porazil o 55 setin. V semifinále zvítězila nad Rakušankou Inou Meschikovou jasně o osm sekund a s velkým náskokem si poradila i ve finále s Schöffmannovou. Na konto si připsala šesté pohárové vítězství v kariéře a v šestém letošním závodu vybojovala čtvrté medailové umístění. "Trať byla postavena dost zpříma, bylo to spíš takové super-G, ale to je přesně to, co mi vyhovuje a sedí," řekla Ledecká.

SP ve snowboardingu v Kayseri (Turecko) - paralelní obří slalom:

Muži: 1. Prommegger (Rak.), 2. Marguč (Slovin.), 3. Bussler (Něm.), 4. Sobolev (Rus.).

Konečné pořadí obřího slalomu (po 3 závodech): 1. Sobolev 2300, 2. Jankov (Bul.) 2160, 3. Prommegger 1680.

Průběžné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Jankov 3650, 2. Fischnaller (It.) 2820, 3. Sobolev 2786.

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Schöffmannová, 3. Meschiková (obě Rak.), 4. Tuděgeševová (Rus.).

Konečné pořadí obřího slalomu (po 3 závodech): 1. Ledecká 3000, 2. Tuděgeševová 1700, 3. Kreinerová (Rak.) 1400.

Průběžné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Ledecká 4390, 2. Tuděgeševová 3460, 3. Kummerová (Švýc.) 3210.

Vizitka snowboardistky Ester Ledecké:

Datum a místo narození: 23. března 1995, Praha
Výška a váha: 173 cm, 68 kg
Největší úspěchy: MS 2015 (Kreischberg) - zlato (paralelní slalom); vítězka SP v paralelním obřím slalomu 2016; vítězka šesti závodů SP; dvojnásobná juniorská mistryně světa 2013
Ostatní: všestranně talentovaná sportovkyně, vedle snowboardu patří k domácí špičce i ve sjezdovém lyžování; se snowboardingem začala v pěti letech pod vedením rodičů (její otec je známý hudebník, matka bývalá krasobruslařka, dědeček Jan Klapáč někdejší hokejový reprezentant); ve Světovém poháru debutovala v prosinci 2012, mezi elitu se prosadila v předminulé sezoně, kdy se třikrát probojovala na stupně vítězů (včetně premiérového triumfu v paralelním obřím slalomu v Rogle v lednu 2014); na olympijských hrách v Soči 2014 se mohla stát první sportovkyní, která by na jedné olympiádě závodila ve dvou odvětvích, nakonec jí nominace v lyžování těsně unikla; na hrách měla problémy s bolavými zády, přesto obsadila šesté a sedmé místo; loni v Kreischbergu se stala první českou seniorskou mistryní světa ve snowboardingu; nedávno na sebe strhla velkou pozornost, když při premiéře v lyžařském SP bodovala ve sjezdu i super-G; má na dosah i celkové vítězství v SP na snowboardu v alpských disciplínách; na křišťálový glóbus dosáhla jako druhá z českých snowboardistek po Šárce Pančochové, která v roce 2014 ovládla freestylový seriál i hodnocení slopestylu; trénují ji Rakušan Richard Pickl (snowboarding) a Petr Kouřil (lyžování); jako své koníčky uvádí plážový volejbal, windsurfing, lední hokej a hudbu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud