9. listopadu 2008 • 17:49

Rychlobruslařky překvapily samy sebe

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Úspěšnou premiéru v závodech družstev dnes absolvovala trojice českých rychlobruslařek na Světovém poháru v Berlíně.



České družstvo ve složení Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a Andrea Jirků obsadilo šesté místo, což je lepší výsledek, než jaký si tým před závodem vysnil.

České rychlobruslení už není jen Sáblíková. Češky v dokonalé souhře absolvovaly první závod družstev na mezinárodní scéně v novém českém rekordu 3:07,54.

V čele Martina Sáblíková,za ní Karolína Erbanová a poslední Andrea Jirků
V čele Martina Sáblíková,za ní Karolína Erbanová a poslední Andrea Jirků

Mezi 12 týmy tak skončily v polovině výsledkové listiny, což samy nečekaly. "Já jsem strašně moc spokojená. Tajně jsem doufala v osmé místo, ale že to bude šesté a že porazíme třeba Japonky, to jsem vůbec nečekala," řekla ČTK Andrea Jirků. O překvapení a nečekaném úspěchu hovořily i Erbanová a Sáblíková.

Ta zdůraznila, že tým před dnešním závodem nebyl úplně nezkušený. "V tréninku za sebou jezdíme celkem často, takže jsme na sebe zvyklé. Věděly jsme, co od sebe můžeme očekávat a jak si máme křičet, kdyby některá z nás nestíhala. Ale dnes nebyl žádný problém. Prostě holky jely jako z partesu," pěla Sáblíková v rozhovoru pro ČTK chválu na své mladší kolegyně.

VÍCE O ZÁVODECH SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

Česká sportovkyně roku je ráda, že už na velké mezinárodní závody nejezdí osamocena. Zdůraznila přitom, že ani ze sportovního hlediska nejsou její kamarádky v týmu jen do počtu. Dnešní výsledek je navíc příslibem pro kvalifikaci na mistrovství světa a příští zimní olympiádu ve Vancouveru.

"Tímto výsledkem jsme myslím ukázaly, že do týmů patříme. Zkusíme se kvalifikovat na mistrovství světa do Kanady. To by byl asi největší vrchol, který bychom si mohly přát," řekla Sáblíková.

Specifikum závodění v týmu spočívá podle ní v tom, že všechny tři bruslařky musí jet zhruba na stejné úrovni. Závodnice jezdí doslova "nalepené" na sobě, a důležitá je proto sehranost. "Důležité bylo, že jsme držely stejný krok, že jsme si neodjely a že jsme dojely všechny tři pohromadě do cíle," zhodnotila Sáblíková jízdu české "mašinky".

Vítězka sobotního závodu na 3000 metrů si však je vědoma, že družstvo ještě má co dolaďovat. "Pořád trénovat rychlejší a rychlejší kola a zkusit třeba zrychlit poslední dvě tři kola," prozradila recept na ještě lepší časy.
Motivace přitom rozhodně nechybí ani Erbanové a Jirků, které zatím v individuálních závodech soutěží v divizi B, podobně jako čeští mladíci.

Neskrývají však, že fenomenální Sáblíková je pro ně vzorem. "Inspirace je to pro mě i pro Káju obrovská. Chci jí a trenérovi poděkovat, že s nimi jsme v týmu a že vůbec máme možnost trénovat s nejlepší ženskou na pětku a na tři kilometry na světě," řekla Andrea Jirků, která by prý jednou také "chtěla jezdit jako ona".

Úvodní díl SP i celé rychlobruslařské sezony po sobotním vítězství Sáblíkové na tříkilometrové trati pro Českou republiku dopadl skvěle. "Sama ze sebe musím říct: maximální spokojenost," shrnula Sáblíková výsledky z třídenní akce.

Články odjinud


Články odjinud