11. prosince 2008 • 12:53

Verner změří síly s elitou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslaře Tomáše Vernera v pátek a v sobotu čeká premiérová účast ve finále Grand Prix. Na podniku pro šest nejlepších v celkovém hodnocení seriálu se poprvé v sezoně utká se všemi závodníky ze světové špičky najednou.



Verner, který kvůli nemoci minulý týden nestartoval na mistrovství republiky, se kvalifikoval z posledního postupového místa, ale ve vyrovnaném startovním poli může pomýšlet na umístění na stupních vítězů.

Evropu zastupuje už jen úřadující vicemistr světa Brian Joubert, jenž po propadu na domácí půdě v Paříži vyhrál závod v Moskvě. V ruské metropoli odsunul na druhé místo Vernera, který předvedl nejlepší volnou jízdu.

Jako jediný ze šesti finalistů jde do boje se dvěma vítězstvími na kontě Patrick Chan. Sedmnáctiletý Kanaďan triumfoval na domácí Kanadské brusli a v Paříži, i když v jeho volné jízdě chybí čtverný toeloop.

O ten se pokouší další objev této sezony Japonec Takahiko Kozuka, který vyhrál Americkou brusli a může nahradit světového rekordmana Daisuke Takhašiho. Ten musí kvůli zranění kolena vynechat celou sezonu.

Startovní pole doplňují Američané Johnny Weir a Jeremy Abbott. Bronzový medailista z letošního mistrovství světa Weir startuje na finále Grand Prix podruhé za sebou, pro třiadvacetiletého Abbotta to bude premiéra na tomto podniku. Dostal se na něj především díky triumfu v Číně, kde porazil mimo jiné i Vernera. V Moskvě však skončil až čtvrtý.

Fanoušky do haly ve městě nedaleko korejské metropole Soulu láká především soutěž žen, v níž je největší favoritkou domácí Kim Ju-na, šampionka z posledních dvou finále Grand Prix. Osmnáctiletá krasobruslařka vyhrála oba závody prestižního seriálu, kterých se letos zúčastnila. S plným bodovým ziskem postoupila překvapivě ještě Kanaďanka Joannie Rochetteová, pátá žena z mistrovství světa.

Hlavní soupeřkou Kim Ju-na by však měla být úřadující světová šampionka Mao Asadaová z Japonska. Útočit bude zařazením dvou trojitých axelů do volné jízdy, což je v ženské kategorii ojedinělý počin.

Ve sportovních dvojicích se očekává souboj mistrů světa Aliony Savchenkové a Robina Szolkowého z Německa s čínským párem Tan Čang a Chao Čang, který za nimi skončil na posledním MS stříbrný. Ve finále Grand Prix startují Číňané už pošesté za sebou.

Triumf na vrcholném podniku první poloviny sezony obhajují mezi tanečníky Rusové Oksana Domninová a Maxim Šabalin. Vyrovnaný souboj by měli svést s úřadujícími mistry světa Isabelle Delobelovou a Olivierem Schoenfelderem z Francie i Američany Tanith Belbinovou a Benjaminem Agostem. Ti sice postoupili až ze šestého místa, ale na dvou soutěžích nasbírali dohromady nejvíce bodů v této kategorii.

V pátek jsou na programu krátké programy a originální tance, soutěže vyvrcholí volnými jízdami v sobotu. Pro vítěze je v každé kategorii připravena odměna 25.000 dolarů.

Články odjinud


Články odjinud