15. prosince 2008 • 15:43

Sáblíková už se pilně připravuje na ME

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková už je po nedávné nemoci zcela fit a opět v plné přípravě na první vrchol sezony - mistrovství Evropy ve vícebojích, které se uskuteční od 9. do 11. ledna v Heerenveenu.



Jedenadvacetiletá Sáblíková se v Nizozemsku bude snažit navázat na zisk bronzové medaile z předešlého kontinentálního šampionátu.

Sáblíková měla zdravotní problémy v první polovině listopadu. I přes nachlazení, kvůli kterému se jí špatně dýchalo, si ale dokázala upevnit vedení v průběžném pořadí Světového poháru.

Sáblíková: Viróza? Asi od kouče >>>

Na dlouhých tratích a jako jediná rychlobruslařka vystoupila ve všech třech odjetých závodech na stupně vítězů.

"Sice ještě trochu kašlu, ale to je normální menší nachlazení. Není to tak hrozné jako předtím," řekla Sáblíková v závěru minulého týdne, kdy se nečekaně krátce objevila v Česku.

"Potřebovala jsem si zařídit nějaké věci, proto jsme na dva dny přijeli," vysvětlila trojnásobná mistryně světa a vítězka dvou ročníků Světového poháru.

Doma ve Žďáru nad Sázavou ale strávila prý asi jen osm hodin. "Snažila jsem se ale navštívit i babičky," dodala.

Ještě o víkendu odjela s trenérem Petrem Novákem do Itálie, kde se bude připravovat společně s dalšími českými rychlobruslaři až do příštího pondělí.

Sáblíková absolvovala zatím poslední závod 23. listopadu v Moskvě, kde o den dříve prohrála na trati 5000 metrů s německou legendou Claudií Pechsteinovou a přišla tak o svou dvouletou neporazitelnost.

Vzhledem ke svému tehdejšímu zdravotnímu stavu to ale považuje za velký úspěch. Následný odpočinek poté vřele uvítala.

"Jsem ráda, že teď nemusím závodit. Jak jsem byla nemocná a jela pětku, tak jsem si to trochu znechutila. Musela jsem to odbojovat až do konce. Teď už můžu jet od startu naplno, za což jsem ráda," řekla Sáblíková, jež přiznala, že i na pár dní přípravu trochu vypustila.

"Teď už ale opět trénuju naplno. Je to dobré," pochvalovala si. Další závod ji čeká až v lednu v Heerenveenu, kde se představí ve čtyřboji. Bude tudíž startovat i na nepříliš oblíbené pětistovce.

"Bohužel ji tam budu muset jet. Uvidíme, jak to bude začátkem ledna vypadat. Necháme se překvapit. Stále ale platí, že důležité jsou pro mě dlouhé tratě," podotkla Sáblíková, která v roce 2007 ME na otevřené trati v Collalbu senzačně vyhrála.

Články odjinud


Články odjinud