16. prosince 2008 • 15:12

Verner zná příčiny neúspěchu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plán zařadit do krátkého programu kombinaci čtverného a trojitého toeloopu ještě krasobruslaři Tomáši Vernerovi v žádném závodě nevyšel, ale pro vrcholy sezony ze zvolené taktiky ustoupit nehodlá.



Neplánuje se vrátit ke kombinaci s trojitým skokem, která mu v lednu přinesla titul mistra Evropy.Kombinace se čtverným skokem je štědře bodově zaplacená, v případě úspěchu by si Verner minimálně o pět bodů vylepšil dosavadní osobní rekord 79,87.

V seriálu Grand Prix však jednou zařadil jen dvojitý toeloop a dvakrát při čtverném upadl, takže z kombinace nebylo nic.Verner věří, že se to změní.

Vernerovi Grand prix nevyšla. Skončil čtvrtý >>>

"Jestliže to v tréninku zvládám, tak už to musím jednou zvládnout i v závodě," řekl dnes novinářům. Chce patřit do úzké skupiny krasobruslařů, která má tuto kombinaci zařazenou v krátkém programu. Vedle něj jsou to jen Francouzi Brian Joubert a Yannick Ponsero.

"Já k nim prostě patřit chci, chci být jeden z těch výjimečných," prohlásil.Ve volných jízdách skáče čtverné toeloopy suverénně, v krátkém programu jsou podle něj chyby čistě otázkou psychiky.

"V krátkém programu se soustředím na to, že je tam osm elementů, které musím předvést čistě, a není tam prostor pro chyby. Jak člověk nechce udělat chybu, tím spíš ji udělá. Ve volné jízdě, když upadnete na začátku, tak máte dalších sedm skokanských prvků na to, abyste to napravili," uvedl.

V sobotu skončil čtvrtý ve finále Grand Prix v Koreji, kde výrazně zaostal za svými osobními maximy. Chyby v obou programech ho mrzely víc než "bramborová" pozice. "Čtvrté místo ve finále Grand Prix není žádná ostuda, není to žádný propadák.

Ale jsem zklamaný z toho, že jsem nedokázal předvést to, co jsem předváděl přímo na místě v tréninku," komentoval své vystoupení v Kojang City.Před ním kvůli střevní chřipce vynechal mistrovství republiky, ale z nemoci se vyléčil a v Koreji už byl v pořádku.

Překvapilo ho, že závod vyhrál Američan Jeremy Abbott. "Pro mě je to obyčejný bruslař, sám o sobě není vůbec ničím výjimečný. Ale odvedl perfektně svoji práci a zajel dva čisté programy a také o tom ten nový systém hodnocení je," komentoval jeho úspěch.

Abbott se radoval navzdory tomu, že se ve volné jízdě nepokouší o čtverný skok, soustředí se na precizní provedení ostatních prvků. Podobná taktika se v mužském krasobruslení objevuje čím dál častěji, ale Vernerovi se nelíbí.

"Je škoda, že ty čtverné skoky mizí. Myslím si, že je to záležitost mužského krasobruslení a je to něco, co předvádíme jenom my. Zatím je to naše doména a myslím, že bychom neměli ustupovat," komentoval vývoj Verner.

Dvaadvacetiletý český reprezentant čtverný skok ze soutěžních jízd vypustit nehodlá, shodl se na tom i se svým největším evropským konkurentem Joubertem. "Většina novinářů tomu říká riziko, ale my tomu říkáme zábava nebo adrenalin, protože je to zábava skákat čtverný skok," vysvětlil.

Seriál Grand Prix bral především jako testovací závody, klíčové pro něj budou lednový evropský šampionát v Helsinkách a především březnový světový šampionát v Los Angeles.

"Pro mě hraje daleko větší roli mistrovství světa, protože tam jsem loni zajel jenom polovinu závodu a ve druhé jsem vybouchl," vzpomínal na patnácté místo z Göteborgu. V Kalifornii si nejen chce spravit chuť.

"Hlavně ještě nemám medaili z mistrovství světa a musím říct, že to je pro mě nepřijatelné," poznamenal.Vánoce stráví s rodinou, ale hned 26. prosince odletí na několik exhibičních vystoupení do Litvy. Po návratu se bude připravovat v tradičním útočišti Oberstdorfu i ve Švédsku, na mistrovství Evropy bude závodit 21. a 22. ledna.

Články odjinud


Články odjinud