20. ledna 2009 • 13:20

Kraus: Na X-Games jedu pro vítězství

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestou možnost vyhrát X-Games, neoficiální olympijské hry v extrémních sportech, bude mít český skikrosař Tomáš Kraus. Třináctého ročníku závodů v Aspenu v Coloradu se zúčastní potřetí také snowboardcrossař Michal Novotný.



Ten dostal pozvánku na poslední chvíli a narychlo odcestoval z mistrovství světa v Koreji. X-Games se uskuteční od čtvrtka do neděle.

Kraus je jako dvojnásobný mistr světa a vítěz Světového poháru již tradičním účastníkem, ale přestože patří mezi absolutní světovou špičku, na stupně vítězů se v Aspenu ještě neprobojoval. Dosud byl nejlépe čtvrtý v roce 2006.

Kraus v Lake Placid třetí >>>


"Vyhrát X-Games, to je jeden z mých velkých cílů," netají se Kraus už několik roků. Loni jezdil v životní formě a měl největší šanci uspět, ale ve finále upadl a dojel šestý. Novotnému se při premiéře před dvěma lety v Aspenu vůbec nedařilo a loni vypadl ve čtvrtfinále.

"Dobré je, že letos nejde vypadnout v kvalifikaci," upozornil Novotný v rozhovoru na skutečnost, že organizátoři pozvali letos čtyřiadvacet závodníků, takže kvalifikace má jen rozřazovací efekt.

Proti Světovému poháru se při X-Games jezdí po šesti, nikoliv po čtyřech. Že pojede do Aspenu, se Novotný dozvěděl od kamaráda v dějišti MS v Koreji.

"Popravdě jsem to trochu tušil," přiznal Novotný s tím, že hned několik původně pozvaných snowboardistů se právě při MS zranilo, zatímco on byl mezi náhradníky. I Novotný sice při čtvrtfinálové jízdě na MS upadl, ale žádné zdravotní následky jeho karambol neměl.

"Záda cítím, ale ten pád nevadil, spíš se bojím toho cestování," řekl s poukazem na vyhřezlou ploténku, s níž laboruje už několik měsíců. V pořádku už má rameno, které si narazil před třemi týdny při SP.

"Hlavně, že můžu závodit. Mám trochu natažené stehno a krk, ale to jsou jen svaly, to povolí. Mám radost, že můžu napravit nezdar z mistrovství světa," dodal ke svému 29. místu závodník, který byl letos v Rakousku druhý při SP.

Novotný musel v Koreji narychlo změnit program. Přeobjednal letenky a vydal se na cestu skoro kolem celé zeměkoule. Po třicetihodinovém přesunu do Prahy se dnes ráno vydal do zámoří na další patnáctihodinový let.

"Nemám úplně přehled, kolik si moje tělo myslí, že je hodin," smál se do telefonu. Účast na X-Games je pro české závodníky prestižní záležitost. "Bylo by do nebe volající tam nejet, když můžu," uvedl Novotný.

Výjezd do zámoří přitom stojí hodně peněz. "Výdělečná atrakce by to byla pouze v případě, že by se to tam hodně povedlo," prohlásil Novotný.

Na zimních X-Games byl z Čechů pouze on, Kraus a Stanley Hayer, který už ale jezdí dva roky skikros za Kanadu. V letošním programu jsou nové disciplíny - slopestyle na lyžích žen a soutěž o nejlepší trik na skútru.

Muži budou závodit na lyžích i snowboardu v Big Airu, slopestylu a U-Rampě, ve skikrosu na monolyži, skikrosu, snowboardcrossu a dalších čtyřech závodech na skútru.

Ženy mají na programu skikros, slopestyle a U-rampu na lyžích i snowboardu a snowboardcross. Krause čeká kvalifikace v pátek a finále v neděli, Novotný bude bojovat o postup do vyřazovací části také v pátek, finále se pojede v sobotu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud