15. února 2009 • 09:41

Vítková finišovala jako desátá

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V překvapivých výkonech pokračuje na světovém šampionátu v Pchjongčchangu biatlonistka Veronika Vítková. Česká juniorka vylepšila sobotní 18. místo ve sprintu a v nedělní stíhačce poskočila na výborné desáté místo.



Zaznamenala tak nejlepší výsledek ženského reprezentačního týmu od šampionátu v roce 2003.

Titul vybojovala švédská reprezentantka Helena Jonssonová a získala tak svoje první individuální zlato v kariéře. Druhá dnes dojela Němka Kati Wilhelmová a třetí skončila Ruska Olga Zajcevová.

V dějišti šampionátu se ochladilo, ale biatlonistkám dělal pro změnu problémy měnící se vítr, který neustále přeléval průběžným pořadím. Z větrné loterie vytěžila Vítková hned po první střelbě posun o pět příček vzhůru na třinácté místo.

K mladé české reprezentantce se brzy dotáhla i její týmová kolegyně Magda Rezlerová a po bezchybné druhé položce vytvořily tandem na jedenácté a dvanácté pozici. Úvodní střelba vestoje ale Rezlerové nevyšla, musela na tři trestná kola a z boje o elitní desítku vypadla.

Naopak Vítková znovu zastřílela čistě a poskočila už na sedmé místo. I přes jeden netrefený terč při poslední položce dokázala nečekané umístění mezi desítkou udržet, k čemuž jí pomohl i pád Němky Magdaleny Neunerová.

Vítková, která na přelomu ledna a února získala stříbro na juniorském světovém šampionátu v Kanadě, vylepšila své maximum mezi seniorkami, před rokem v Östersundu dojela na MS čtrnáctá.

Dnešní výsledek stavěla talentovaná Češka zdaleka nejvýše. "A to nejen kvůli kvalitě startovního pole. Dnes jsem, myslím, opravdu dobře běžela i střílela. Závod se mi povedl a mám ze svého výkonu velkou radost," uvedla na svazovém webu Vítková, která za sebou nechala mnoho soupeřek zvučnějších jmen.

Největší problémy jí nedělal nepříjemný vítr, ale prudké sjezdy. "Trať je ve sjezdech hodně zledovatělá a příkrá. Přiznám se, že občas jsem si připlužila. Říkala jsem si, že raději dojedu, než spadnu," líčila mladá biatlonistka.

Vítková svým výborným výkonem nadchla i kouče Milana Janouška, který vede ženský tým od začátku probíhající sezony. "V těžkých podmínkách si počínala velmi zkušeně. Ukázala, že i ve větru se dá výborně zastřílet. Věřím, že tak ukázala cestu dalším našim holkám," prohlásil trenér.

Další dvě české reprezentantky nakonec skončily ve čtvrté desítce, Rezlezová se sedmi chybami obsadila 34. pozici, juniorka Veronika Zvařičová byla po třech trestných kolech šestatřicátá.

K výhře se dnes nenápadně propracovala Jonssonová. Druhá žena průběžného pořadí Světového poháru téměř celý závod sledovala zpovzdálí německo-ruský souboj mezi sobotní mistryní světa Wilhelmovou, její krajankou Neunerová a Ruskou Zajcevovou, ale při poslední střelbě zachovala chladnou hlavu a v cíli oslavila premiérovou individuální medaili na MS.

Smolný den prožila obhájkyně zlata Andrea Henkelová z Německa, která byla kvůli vystřelení náboje během zkoušky před závodem diskvalifikována.

Stíhací závod žen (10 km):
1. Jonssonová (Švéd.) 34:12,3 (2 tr. okruhy), 2. Wilhelmová (Něm.) -18,3 (6), 3. Zajcevová (Rus.) -24,1 (6), 4. Mäkäräinenová (Fin.) -36,9 (2), 5. Domračevová (Běl.) -39,1 (2), 6. Becková (Něm.) -46,7 (2), 7. Brunetová (Fr.) -54,9 (0), 8. Levčenkovová (Mold.) -1:14,8 (1), 9. Bergerová (Nor.) -1:15,9 (3), 10. Vítková -1:16,8 (3), ...34. Rezlerová -3:47,1 (7), 36. Zvařičová (všechny ČR) -4:00,0 (3).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. Wilhelmová 658, 2. Jonssonová 621, 3. Neunerová (Něm.) 590, 4. Slepcovová (Rus.) 517, 5. Bergerová 514, 6. Henkelová (Něm.) 481, ...44. Vítková 87, 51. Rezlerová 75, 66. Vejnarová (ČR) 42, 75. Zvařičová 24.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud