20. března 2009 • 21:09

Schlierenzauer - v devatenácti legendou

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je mu teprve devatenáct let a už láme rekordy staré pomalu jako on sám. Do budoucna má šanci stát se opravdovou skokanskou legendou, na kterou se bude vzpomínat ještě desítky let. Řeč je samozřejmě o jednoznačném vládci letošní sezony, Rakušanu Gregoru Schlierenzauerovi.



Triumf v letošním ročníku Světového poháru si Schlierenzauer zajistil už před týdnem ve Vikersundu, kde navíc vytvořil rekord v počtu umístění na stupních vítězů v jedné sezoně - devatenáctým zápisem pokořil starý rekord Martina Schmitta.

Po dnešní výhře na slovinském mamutím můstku přepisoval historické tabulky znovu. Třináct vítězství v jedné sezoně - to je výkon, jaký ještě nikdy nikdo nepředvedl. Doteď byl rekordmanem Janne Ahonen s dvanácti prvními místy.

Tím ale seznam Schlierenzauerových rekordů rozhodně nekončí. Hodí se třeba zmínit i to, že jako vůbec první skokan od roku 1993/94, kdy se najelo na současný systém bodování, překonal magickou hranici dvou tisíc bodů. Tolik nedokázala za dob své největší slávy nasbírat ani zmíněná esa jako Ahonen, Schmitt nebo třeba Malysz.

Je těžké odhadovat, kde až má mladý Rakušan své limity. Jeho dosavadní úspěchy jsou každopádně velmi působivé. Po třech sezonách v kolotoči SP má na svém kontě celkem 23 turnajových vítězství. Fenomenální Fin Matti Nykänen, který této statistice dodnes vévodí, jich má přesně dvakrát více. I kdyby se už rakouský závodník dále nerozvíjel a svou výkonnost si jen udržoval, mohl by být v pětadvaceti letech nejúspěšnějším skokanem historie.

Kouzlo skoků na lyžích ale spočívá právě v tom, že jen málo závodníků si špičkovou formu udrží dlouhodobě. Pro nejvýraznější příklad tohoto trendu nemusíme chodit daleko - v roce 2006 vyhrál náš Jakub Janda Světový pohár. O rok později už ale připomínal jen vlastní stín a musel se v konečném pořadí spokojit až s 22. příčkou.

Dopadne Schlierenzauer jako Janda, nebo si udrží solidní výkonnost tak dlouho jako třeba Ahonen? O jeho osudu nám hodně napoví příští sezona. Každopádně se máme příští zimu zase na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud