2. srpna 2010 • 17:48

Sáblíková oplakala tátu rychlobruslařů (†77)

Autor: Jiří Čada
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S „tátou“ českých rychlobruslařů Jiřím Schöppem (†77) se v pondělí na hřbitov pod Zelenou Horu ve Žďáru nad Sázavou přišla rozloučit Martina Sáblíková i se svým trenérem Petrem Novákem.



Desítky lidí v pondělí odpoledne postávaly před obřadní síní žďárského hřbitova. Přijela i slavná rychlobruslařská dvojice.

Byl to Jiří Schöppe, pod jehož rukama rok co rok každou zimu vznikal od roku 1954 ve Svratce na Žďársku regulérní rychlobruslařský okruh. Jediný v tehdejším Československu.


„On mě také na něm naučil bruslit,“ nechal se už před časem slyšet dnes slavný trenér zlaté olympioničky Petr Novák.

Nenápadný Schöppe se původně vyučil jako malíř pokojů, ale brzy si ho získal sport, do kterého se zarputile pustil - nejprve ve Svratouchu na Vysočině, kam se přestěhoval z Brna.
Díky Jiřímu Schöppemu (†77) se dostal Petr Novák potažmo Martina Sáblíková k rychlobruslení
Díky Jiřímu Schöppemu (†77) se dostal Petr Novák potažmo Martina Sáblíková k rychlobruslení

Nejdříve ho to táhlo ke kolu. Stal se silničním i dráhovým cyklistou, teprve později jej zlákaly dlouhé rychlobruslařské nože.

Sehnal partu nadšenců, mezi nimi i Nováka, a učil je bruslit. Nejdříve na rybníce. „Nebýt Jirky, nebyla by ani Sáblíková. On udělal Nováka,“ posteskl si nad Schöppeho rakví jeden ze smutečních hostů.

Světový vzestup slavné rychlobruslařské dvojice Sáblíková – Novák si „Šepák“, jak rychlobruslaři Schöppemu přezdívali, náležitě vychutnával.

V roce 2004 ještě v třeskutých mrazech poléval ve Svratce rychlobruslařský okruh, na kterém Sáblíková tehdy jako šestnáctiletá poprvé zazářila.

O šest let později u televize Jiřímu Schöppemu tekly po tváři slzy štěstí. To Martina právě ve Vancouveru stoupala na stupeň nejvyšší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud