Martin Hašek
11. května 2014 • 11:09

Historický moment! Do NFL draftovali gaye, radostí líbal přítele

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěrečné chvíle draftu ligy amerického fotbalu NFL osvěžila historická událost. Defenzivní end Michael Sam se stal prvním gayem, který otevřeně promluvil o své homosexuální orientaci, jenž byl v dějinách soutěže draftován. Amerika to vnímá jako událost na první stranu, Samovi dokonce gratuloval sám prezident Barrack Obama.



St. Louis Rams si vybrali Michaela Sama až jako číslo 249 z 256 draftovaných hráčů, přesto stál Barracku Obamovi za to, aby mu z Bílého domu poblahopřál. Sam totiž není jen číslo ze samého spodku draftu. Je zároveň prvním gayem, který otevřeně vstupuje do testosteronového světa NFL.

„Na hřištích i v zasedačkách americké lesby, homosexuálové, bisexuálové a transsexuálové dokazují, že bychom měli být posuzováni za to, co děláme, a ne za to, kým jsme,“ uvedl Obama, který zároveň k výběru Sama pogratuloval NFL i týmu St. Louis Rams.

Sam byl jmenován nejlepším defenzivním hráčem univerzitní konference SEC, která je považována za nejkvalitnější. Jeho spoluhráči z univerzity v Missouri ho vyhlásili nejužitečnějším hráčem týmu. Samovy naděje na draft byly přesto sporné.

V únoru totiž v rozhovoru pro ESPN a New York Times přiznal, že je gay. A téměř do závěrečných chvil třídenního draftu nebylo jasné, jak kluby NFL situaci zhodnotí. Až St. Louis se odhodlalo a se Samem kromě kvalitního defenzivního hráče do města přivádí i mediální cirkus kolem prvního gaye v NFL, který otevřeně mluví o své orientaci.

„Jsi beran, čekání je u konce,“ řekl Samovi do telefonu kouč Rams (beranů) Jeff Fisher.

Štáb televize ESPN zachytil velmi emotivní Samovu reakci. Čtyřiadvacetiletý afroameričan se s telefonem v ruce rozplakal. Při rozhovoru ho jeho přítel bílé pleti objímal a hladil po bicepsu. Když hovor skončil, Sam svého milence vášnivě políbil.

Podívejte se na video

„Děkuju St. Louis Rams a celému městu St. Louis,“ uvedl Sam na Twitteru.

V Americe o své homosexuální orientaci promluvilo už několik sportovců, například basketbalisté Jason Collins a Brittney Grinerová, wrestler Darren Young nebo fotbalista Robbie Rogers. Žádný z nich ale nevyvolal takovou pozornost jako první gay v NFL.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud