27. července 2014 • 11:17

Jarošova cesta na K2 a dolů? Padnul po 22 hodinách pochodu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Radek Jaroš úspěšně sestupuje z vrcholu K2, své poslední zdolané 14. osmitisícovky, na jejímž vrcholu stanul v sobotu odpoledne pákistánského času. Jako první Čech tak zkompletoval "Korunu Himálaje".



Ve špatném počasí se Jaroš vrací společně s Janem Trávníčkem, který na obávanou druhou nejvyšší horu světa (8611 metrů) v sobotu rovněž vylezl. Ze čtvrtého tábora v rovných osmi tisících metrech je doprovází i Petr Mašek. O úspěšném sestupu českých horolezců informuje Radiožurnál.

"Do C4 přišli včera kolem dvaadvacáté, tedy po 22 hodinách pochodu na vrchol a zpět, bez přídavného kyslíku v šílených podmínkách (hlavně dolů). Padli a byli rádi, že jsou rádi," popsala Radiožurnálu reportérka Lucie Výborná, která je členem expedice. Během dneška by měli sejít do druhého výškového tábora, v pondělí do základního.

Padesátiletý Jaroš zkompletoval "Korunu Himálaje" jako první Čech a jako teprve patnáctý horolezec, jenž stanul na vrcholech všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje. Po něm dobyl vrchol K2 i Trávníček, pak se však počasí zhoršilo. Do 4. tábora sestupovali v hustém sněžení a vánici.

Jaroš vylezl na K2 na pátý pokus a dva roky po amputaci takřka všech prstů na na nohou, které mu umrzly při výstupu na Annapurnu. Trávníček krátce po něm stanul na vrcholu jako pátý Čech v historii.

K2 v pohoří Karákoram je po Mount Everestu druhá nejvyšší hora světa, která se však vyznačuje daleko větší úmrtností. Při pokusu o zdolání vrcholu zahyne každý čtvrtý horolezec. Nebezpečí číhá právě při sestupu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud