3. srpna 2017 • 10:45

ČUS po obvinění Jansty a Boháče ctí presumpci neviny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obviněním České unie sportu a jejích představitelů v kauze manipulací se sportovními dotacemi se ve středu zabýval výkonný výbor ČUS a konstatoval, že ctí presumpci neviny všech osob, proti kterým bylo trestní stíhání zahájeno. V minulém týdnu byli obviněni předseda Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč, trestnímu stíhání čelí také místopředseda unie a bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.



Výkonný výbor ČUS ve středu uvedl, že vyčká dalšího průběhu trestního řízení - zejména pravomocného skončení věci. "Do té doby se nebude k průběhu ani k jednotlivým úkonům a dílčím rozhodnutím nikterak vyjadřovat. Je připraven poskytnout orgánům činným v trestním řízení zákonnou součinnost," stojí v prohlášení.

Jansta s Boháčem jsou obviněni ze zneužití pravomoci, ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení povinností při správě cizího majetku. Podle policistů naváděl Jansta k trestné činnosti dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu, kteří pak údajně ovlivňovali, kolik peněz poputuje k jednotlivým sportovním organizacím. Obvinění se podle serveru Seznam.cz týká ministerského dotačního programu 3, u kterého Jansta působil jako garant.

Česká unie sportu obvinění odmítla a tvrdí, že se vždy zasazovala o jasná a transparentní pravidla pro rozdělování dotací pro sport. V prohlášení uvedla, že jako jediná ze střešních sportovních organizací disponuje transparentním, veřejně přístupným a kontrolovatelným systémem evidence členské základny i veškerého svého majetku.

"V rámci prohloubení adresnosti a spravedlnosti ČUS v roce 2016 také doporučila návrh na vyhlášení deseti programů pro rozdělování dotací 2017, který Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR akceptovalo. Ustavilo sice garanty jednotlivých programů, ale odmítlo zveřejnit jasná a přehledná kritéria rozdělování peněz, přestože na to zástupci ČUS opakovaně upozorňovali a navrhovali vzorová kritéria," uvedl výkonný výbor.

Návrh úředníků MŠMT zpracovaný na rozdělení dotací v Programu 3 na činnost střešních organizací a zajištění činnosti tělovýchovných jednot a sportovních klubů, na který reagovala expertní komise a na jehož základě padla obvinění (zdroj - rozhlas.cz)

Organizace členská základna počet územních pracovišť navržená dotace
ČUS 1 119 886 91 (obsluhují 7 308 TV) 48 mio Kč
ČOV bez  základny 0 60 mio Kč
Sokol 156 938 42 (obsluhují 1 102 TV) 46 mio Kč

Předseda České unie sportu Jansta: Věřím, že s novým ministrem najdeme společnou řeč
Video se připravuje ...

Jansta: Zadržení Pelty? Začalo se útočit na fotbal, ale ten nic neprovedl
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud