22. prosince 2020 • 11:26

Sportovec roku 2020: kdo je kdo ve finále. Hvězdy kolektivů i tři vítězky

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo se stane Sportovcem roku? Ve finálové desítce nechybí Martina Sáblíková, Tomáš Souček, Tomáš Satoranský, ale ani Markéta DavidováKdo se stane Sportovcem roku? Ve finálové desítce nechybí Martina Sáblíková, Tomáš Souček, Tomáš Satoranský, ale ani Markéta DavidováFOTO: Koláž iSport.cz

    Rok 2020 poznamenala pandemie koronaviru, která se nevyhnula ani sportovní sféře. Přestože byla řada akcí zrušena, bude i letos vyhlášen vítěz nejstarší české ankety o Sportovce roku. Projděte si aspiranty na prvenství a připomeňte si jejich úspěchy. (Nominovaní jsou seřazeni dle abecedy - pozn. red.) Nechybí ani trio usilující o triumf mezi kolektivy. 

  • Tomáš Bábek

    Na olympiádu v Japonsku, kde kdysi zářil v populární keirinové lize si musí počkat, přesto se do nejlepší desítky dostal. Pomohly mu úspěchy na listopadovém mistrovství Evropy v Plovdivu. V keirinu sice smolně zůstal těsně před finále, v týmovém sprintu spolu s Dominikem Topinkou a Martinem Čechmanem získali stříbro a pak vyhrál neolympijský závod na kilometr s pevným startem. Byl to jeho druhý kontinentální titul, ten první získal před čtyřmi lety v keirinu.

    Tomáš Bábek je mistrem Evropy na kilometr s pevným startem Tomáš Bábek je mistrem Evropy na kilometr s pevným startemFoto Facebook Tomáše Bábka

  • Markéta Davidová

    Prožila nejpovedenější sezonu ve Světovém poháru. Ve zkrácené sezoně si třikrát dojela pro bronz ve sprintech - ve švédském Östersundu, francouzském Annecy a před prázdnými tribunami v Novém Městě na Moravě. Celkově skončila v SP čtrnáctá. Na mistrovství světa v Anterselvě se navíc výkonem na druhém úseku podílela na bronzu smíšené štafety, což byla její první medaile z MS mezi dospělými.

    Markéta Davidová při sprintu ve finském Kontiolahti Markéta Davidová při sprintu ve finském KontiolahtiFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Petra Kvitová

    Zvláštní koronavirovou sezonu zvládla a dvakrát se dostala do závěrečných kol na grand slamu. Hned na úvod v Austrálii jí až ve čtvrtfinále vyřadila Ashleigh Bartyová, v sezoně se pak v Kataru dostala do finále. A rok zakončila dlouhým tažením na pařížské antuce, kde ji na zářijovém Roland Garros zastavila Američanka Sofia Keninová až v semifinále.

    Petra Kvitová v semifinále nestačila na Američanku Keninovou Petra Kvitová v semifinále nestačila na Američanku KeninovouFoto Reuters

  • Ester Ledecká

    Další parádní jízda sněhové obojživelnice. Ledecká znovu bořila sportovní historii, když jako první v jedné sezoně vyhrála závod Světového poháru na lyžích i na snowboardu. Už v prosinci 2019 triumfovala ve sjezdu v Lake Louise, v lednu pak na prkně vyhrála paralelní obří slalom v Rogle. Na stupních byla dohromady třikrát na lyžích a dvakrát na snowboardu. Především však dlouho bojovala o senzační malý globus v lyžařském sjezdu. Skončila druhá a poprvé v kariéře získala na lyžích přes 500 bodů do pořadí Světového poháru.

    Ester Ledecká na trati paralelního obřího slalomu v Rakousku Ester Ledecká na trati paralelního obřího slalomu v RakouskuFoto Profimedia.cz

  • Ondřej Palát

    Úžasný příběh kluka, který byl v roce 2011 vybrán do NHL až tři místa před koncem draftu. Palát pomohl v kanadských bublinách Tampa Bay Lightning skvělou jízdou v play off, nastřílel jedenáct gólů a posbíral osmnáct bodů. Spolu s ním slavil i obránce Jan Rutta.

    Ondřej Palát zvedá nad hlavu Stanley Cup Ondřej Palát zvedá nad hlavu Stanley CupFoto Profimedia.cz

  • David Pastrňák

    Jako teprve druhý Čech v historii získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části NHL. V okamžiku, kdy se soutěž na jaře definitivně zastavila, měl Pastrňák na kontě 48 gólů, stejně jako Rus Alexander Ovečkin. Útočník Bostonu navázal na úspěch Milana Hejduka, který v sezoně 2002/2003 ovládl střelecké pořadí s padesáti góly.

    David Pastrňák nastřílel ve zkrácené základní části NHL 48 gólů David Pastrňák nastřílel ve zkrácené základní části NHL 48 gólůFoto Twitter.com

  • Jiří Prskavec

    Jako jedno z mála es olympijských sportů se mohl v sezoně ukázat. Prskavec nejdřív na kajaku suverénně ovládl domácí olympijskou kvalifikaci a pak už počtvrté v kariéře vyhrál mistrovství Evropy, které se konalo bez diváků v Troji. K olympijskému Tokiu tak půjde jako úřadující mistr světa i Evropy.

    Jiří Prskavec je evropským šampionem počtvrté v kariéře Jiří Prskavec je evropským šampionem počtvrté v kariéřeFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Tomáš Satoranský

    Jediný Čech v NBA. Díky 10 milionům dolarů za sezonu po přestupu do Chicaga nejlépe placený český sportovec měl v sezoně průměr 9,9 vstřelených bodů či 5,4 asistencí na zápas. Listopadovým představením, kdy nasázel Atlantě 27 bodů, posunul i dosavadní české maximum. Jeho Bulls se v přestavbě nedostali do bublinové dohrávky pro nejlepších 22 týmů ligy.

    Tomáš Satoranský a jeho střela v březnovém zápase NBA proti Clevelandu Tomáš Satoranský a jeho střela v březnovém zápase NBA proti ClevelanduFoto Profimedia.cz

  • Martina Sáblíková

    Ještě, než svět zavalila pandemie, Sáblíková stihla zazářit na MS v Salt Lake City. V závodě na 3000 metrů získala svůj jedenadvacátý titul světové šampionky. A ve svém značkovém závodě na 5000 metrů zajela světový rekord 6:41,18 minuty. Čas ale kraloval jen pár minut, v poslední jízdě ho ještě vylepšila Ruska Voroninová a Sáblíková tak brala stříbro. Navíc už potřinácté vyhrála Světový pohár na dlouhých tratích.

    Martina Sáblíková obhájila na MS zlato v závodě na 3000 m Martina Sáblíková obhájila na MS zlato v závodě na 3000 mFoto Profimedia.cz

  • Tomáš Souček

    Tohle je jeho rok. V lednu opustil Slavii, aby formou hostování pomohl zachránit West Ham v Premier League. Úspěšnou misi potvrdil jeho letní přestup, který souhrnnou částkou 521 milionů korun stanovil nový český rekord. Souček se rychle stal novým hrdinou fanoušků Hammers, kteří v nové sezoně letí tabulkou. Už jsou pátí.

    Tomáš Souček září v dresu West Hamu Tomáš Souček září v dresu West HamuFoto Profimedia.cz

  • KOLEKTIVY

    SMÍŠENÁ ŠTAFETA BIATLONISTŮ
    (Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář)

    Pálili jak z kulometu, rychle a přesně. To byl základ úspěchu biatlonové smíšené štafety na mistrovství světa v Anterselvě. Bravurní výkon na střelnici připravil pozici pro finišmana Krčmáře, který dobíhal do cíle půl minuty za vítěznými Nory pro bronz.

    FOTBALISTÉ ČESKA

    Podzim plný zmatků kvůli zásahům koronaviru do sestavy zvládli na jedničku. Ve své skupině Ligy národů sice dvakrát prohráli se Skotskem, vítězným listopadovým finišem si ale vysloužili postup do elitní ligy A. 

    FOTBALISTÉ DO 21 LET

    Tohle je tým, jak má být! Lvíčata pod vedením kouče Karla Krejčího zvládla napínavý závěr kvalifikace a Česko tak bude mít po čtyřech letech zastoupením na závěrečném turnaji hráčů do 21 let. Ten se bude hrát na dvě části, už v březnu jsou na programu základní skupiny.

    Velká paráda na úvod biatlonového MS! Češi slaví medaili po třech letech Velká paráda na úvod biatlonového MS! Češi slaví medaili po třech letechFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud