Květoslav Šimek
7. března 2022 • 11:25

Premiérový titul i pomoc Ukrajině. Squashista Solnický zářil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třikrát ve finále mistrovství republiky padl. Na čtvrtý pokus se squashista Jakub Solnický z ostravského týmu Fajne dočkal. Opavský rodák ve finále porazil Martina Švece (3:1) a stal se teprve sedmým českým squashistou, který získal domácí titul. Od roku 1999 se totiž na prvním místě střídali pouze Jan Koukal (18 titulů), Pavel Sládeček (1 titul) a Daniel Mekbib (4 tituly). V rámci šampionátu squashisté společně s fanoušky rozjeli i charitativní sbírku pro válkou sužovanou Ukrajinu. Na konto Červeného kříže se vybralo zhruba 25 tisíc korun.



„Je skvělé, že po třinácti letech vezu vítězství do Ostravy,“ radoval se Solnický, který na celém turnaji v Hector Sport Centru ztratil pouze jediný set. „Tomu nemohu vůbec uvěřit. I když jsem stál proti těžkým soupeřům, povedlo se mi proti nim ušetřit síly. To mi pomohlo ve finále, protože Martin (Švec) měl postup složitější. Doufám, že se mi časem podaří přidat další titul.“

Zlato v kategorii žen vybojovala Anna Serme. Bez ztráty setu, celkem má už čtvrtý titul. Ve finále přehrála Terezu Svobodovou (3:0). „Terka útočila z nečekaných pozic, musela jsem být ve střehu a aktivní v obraně,“ komentovala šampionka.

Zajímavostí je, že Serme i Solnický začínali se squashem v Opavě. První kroky dělali u trenérky Romany Adámkové, další u renomovaného kouče Karla Wankeho. Stejně jako Daniel Mekbib, kterého tentokrát přibrzdily zdravotní problémy. „Mám radost, že jsem dohnala Dana, který má rovněž čtyři tituly,“ usmívala se Anna Serme.

Jakub Solnický a Anna Serme jsou čerstvými mistry republiky ve squashi. Oba začínali v Opavě.
Jakub Solnický a Anna Serme jsou čerstvými mistry republiky ve squashi. Oba začínali v Opavě.

Nejvíce ženských titulů má v české squashové historii Jana Šmeralová – devět. „To byla jiná doba, Jana byla favoritkou několik let,“ říká Serme. „Já hrála v éře Lucie Fialové a Olgy Kolářové, se kterými jsem byla ve finále. Nevím, jestli se mi podaří dosáhnout na devět titulů. Zaměřuji se především na světový žebříček PSA, kde bych byla ráda historicky nejlepší Češkou.“ V současné chvíli je na 38. místě, na české maximum jí schází čtyři místa.

Bronzové medaile na českém šampionátu získali Viktor Byrtus a Eva Feřteková. S nápadem na podporu Ukrajiny přišla squashová asociace ve spolupráci s Ukrajincem Vitalijem Sadirovem, který je provozovatelem sportovního centra Hector. Povedlo se vybrat zhruba 25 tisíc korun.

„Všichni válku vnímají, je složitější v této atmosféře vůbec sportovat,“ přiznal Jakub Solnický. „Viděl jsem, že minulý týden hráli ruští squashisté své mistrovství. Ukrajinci uspořádali svůj šampionát týden před napadením jejich země. Je to šílené.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud