9. října 2008 • 19:17

Finasterid už není zakázanou látkou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Preparát proti vypadávání vlasů, který užil americký skeletonista Zach Lund před olympiádou v Turíně, už nebude na seznamu zakázaných látek světové antidopingové agentury WADA.



Američan byl pozitivně testován na finasterid jen několik hodin před zahájením posledních zimních her, kde měl být hlavním favoritem na zlato.

Finasterid je obsažen v populárním přípravku proti vypadávání vlasů a od roku 2005 je zakázán kvůli tomu, že může sloužit i ke krytí dalšího dopingu. Od prvního ledna bude na seznamu WADA chybět, neboť vědecká studie neprokázala, že by sportovci díky této látce získali jakoukoliv výhodu oproti ostatním.

"Substance jako finasterid se ukázaly jako neefektivní při maskování dalšího dopingu," stojí v prohlášení WADA k novým změnám v seznamu zakázaných látek.

Lund byl za svůj prohřešek tehdy potrestán ročním zákazem startů. "Já tehdy říkal, že do roka do dvou to bude legální. Na seznam dávají věci bez vědeckých důkazů a necítí za to zodpovědnost. Tohle není, jako kdyby mi řekli:

'Omlouváme se, že jsme vám sebrali olympiádu a téměř zničili kariéru'," zlobil se Lund, jenž už stejně podobné přípravky neužívá a chodí dohola. "Když mi minulý týden volali, že se mění pravidla, začal jsem se smát tak, až jsem brečel," dodal.

Mezi dalšími sportovci, kteří měli pozitivní test na finasterid, byli například brazilský fotbalista Romário, hokejový brankář Jose Theodore či argentinský tenista Mariano Hood.

Články odjinud


Články odjinud