24. listopadu 2008 • 18:40

Bauer, Verner, Hamilton. I to byl rok 2008

Autor: Pavel Mašlaň
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiáda v Pekingu a mistrovství Evropy ve fotbale. To byly nejdůležitější akce roku 2008. Připomeňme si ale i další sportovní úspěchy i nezdary. Prostě důležité momentky, které se na sportovních kolbištích v právě končícím roce udály.




LEDEN



4.
Rallye Dakar poprvé zrušena


Letošní rok nezačal šťastně pro příznivce Rallye Dakar. Nejslavnější závod tohoto druhu na světě musel být kvůli bezpečnostnímu riziku v Mauritánii poprvé v historii zrušen. Závodníci a pořadatelé se tak mohou soustředit na příští ročník, jenž se bude konat v Jižní Americe.
Příprava na Dakar 2009 ›››

Tomáš Tomeček: Testování vozu a události kolem Dakaru 2008



24. Verner se stal mistrem Evropy v krasobruslení

Český krasobluslař Tomáš Verner dosáhl největšího úspěchu své dosavadní kariéry. Na ME v Záhřebu si celkovým ziskem 232, 67 bodů zajistil první místo před Švýcarem Lambielem a Francouzem Joubertem. Pro ČR je to vůbec první zlatá medaile z velkých akcí od úspěchu roku 1992.

Podívejte se na představení Tomáše Vernera v krátkém programu


ÚNOR



4. Nejslavnější touchdown

Stadion v arizonském Glendale se dočasně stal nejsledovanějším místem na světě. Právě tam se totiž uskutečnil 42. ročník slavného Superbowlu, které pravidelně sleduje přes 100 milionů Američanů. V celé sezoně neporažení New England Patriots se střetli s New York Giants. "Obři" z New Yorku ještě v poslední minutě zápasu prohrávali 14:10, ale 35 sekund před koncem díky senzačnímu touchdownu Plaxika Burrowse otočili na konečných 17:14.

Podívejte se na summary finálového souboje s úžasným rozuzlením




24.
Vladimír Kličko ve sjednocovacím duelu porazil Ibragimova

Kvůli nepřehledné situaci v boxerských pásech těžkých vah se na konci února uskutečnil vůbec první sjednocovací souboj o pásy IBF a WBO. V něm ukrajinský boxer Vladimír Kličko jasně převálcoval ruského borce Sultana Ibragimova. Kličko byl do té doby držitelem pásů federací IFB a IBO, jeho soupeř vlastnil pás WBO. Ukrajinec si jej však tímto vítězstvím vybojoval zpět.

Takto se o vítězství ukrajisnkého obra informovalo v jeho domovině


BŘEZEN



4. Lukáš Bauer získal křišťálový glóbus

Po vítězství v Tour de Ski na přelomu roku vyhrál Lukáš Bauer i celkové vítězství ve Světovém poháru v běhu na lyžích. Bauer se tak stal historicky prvním českým závodníkem, který tohoto úspěchu dosáhl.
S konečnými 1462 body a náskokem 663 bodů na nejbližšího pronásledovatele navíc vytvořil nový rekord.

Závěrečné metry poslední etapy Tour de Ski ve
Val di Fiemme a vítězná radost Lukáše Bauera




9. Neporazitelná Sáblíková

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková letos pokračovala v úžasných výkonech z minulého roku. Kromě bronzu na ME v ruské Kolomně ve víceboji, kde porazila své soupeřky na svých oblíbených dlouhých tratích, se jí podařio obhájit první místo ve Světovém poháru. V březnu se pak stala mistryní světa v japonském Naganu v závodu na pět kilometrů.

Tvrdé tréninkové podmínky Martiny Sáblíkové v Česku



DUBEN



13. Sen o titulu se rozplynul ve finále

Basketbalistky Brna se opět probojovaly až do finále Euroligy. Tam ale narazily na favorizovaný tým Spartaku Moskva.
Ruský celek měl od začátku drtivou převahu a jeho náskok se nebezpečně navyšoval. V poslední čtvrtině sice Brňanky za podpory vyprodaného hlediště mohutně dotahovaly, leč zkušené basketbalistky Spartaku obrat nepřipustily a po výsledku 75:60 nakonec obhájily titul nejlepšího evropského mužstva.

Zuzana Žirková z Gambrinusu Brno ve finále EuroligyFoto SPORT

26. Konečný českým průkopníkem v superwelterové váze

Český boxer Lukáš Konečný se stal prvním Čechem, který zápasil o profesionální titul mistra světa v superwelterové váze. Ukrajinskému soupeři Sergeji Dzinzirukovi však podlehl po dvanácti kolech na body.
"Cítil jsem se jako vítěz, ale vím, jak to v profi boxu chodí. Sergej je boxer z velmi silné stáje. Tušil jsem, že mi to nedají. Snad kdyby se zápasilo v Praze" uvedl český reprezentant po duelu.


Lukáš Konečný a Sergej DzinzirukFoto Jaroslav Legner SPORT

 


KVĚTEN



15. Hlaváčová v Síni slávy

Mnohonásobná přemožitelka kanálu La Manche Yvetta Hlaváčová se dočkala v květnu významného ocenění. Po skokance do vody Mileně Duchkové byla teprve jako druhá Češka zapsána do mezinárodní plavecké Síně slávy. Tuto poctu Hlaváčové zajistily hlavně úžasné výkony v pokusech o překonáníslavného kanálu, kde drží světový rekord časem 7, 26 hodiny.
Hlaváčová byla vybrána do Síně slávy ›››

Yvetta Hlaváčová začal své putování Vltavou.Foto čtk




25. Závod v Monaku nakopl Hamiltona

Závod formule 1 v Monaku je v seriálu ojedinělý pro svou trasu a úzké ulice. Tento unikát letos nejvíce sedl mladému Lewisi Hamiltonovi. Ten využil hlavně obrovské smůly svých největších konkurentů v boji o titul a poprvé v sezoně na okruhu vyhrál. Toto vítězství pro něj bylo odrazovým můstkem k celkovénu triumfu.
Monacké knížectví dobyl Hamilton ›››

Lewis HamiltonFoto AP/ČTK



ČERVEN


13. Rekordy na Zlaté tretře

Na největším atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě padly hned dva světové rekordy. O ten první se perfektním výkonem postarala Etiopanka Tuneová. V ženské hodinovce totiž zaběhla 18517 metrů. "Diváci mi dodali sílu," rozplývala se v cíli etiopská vytrvalkyně.
Druhý nejlepší výkon v historii nese jméno kubánského překářkáře Dayrona Roblese. Ten při závodu na 110 metrů překážek dokázal zaběhnout čas 12, 87 sekund.

Vychutnejte si fantastický výkon Dayrona Roblese v Ostravě




22. Kreuziger byl ve Švýcarsku nejlepší

Český cyklista Roman Kreuziger se v závodě Kolem Švýcarska dočkal celkového vítězství. Navíc jako vůbec nejmladší v historii tohoto závodu. Kreuziger měl vynikající výsledky již v juniorském věku, ve Švýcarsku se však zrodil jeho dosud nevýraznější triumf v profesionální cyklistice. Rodák z Moravské Třebové zvítězil s náskokem 49 sekund na Němce Klödena.

Roman KreuzigerFoto ČTK


ČERVENEC



27.
Lídrem Tour byl opět Španěl

Tour de France, nejtěžší a nejslavnější cyklistický závod, má potřetí za sebou španělského vítěze. Carlos Sastre si i po poslední 21. etapě pohlídal náskok jedné minuty, který měl před druhým Evansem. Roman Kreuziger se postaral o suverénně nejlepší český výsledek za poslední dobu. Dojel na 13. místě se ztrátou necelých 13 minut na vítěze.
Sastre ovládl Tour de France ›››

Carlos SastreFoto SITA



27.
Američtí volejbalisté vyhráli poprvé Světovou ligu

Poprvé v historii se Američané radovali po trumfu ve Světové lize volejbalistů. V semifinále porazili favorizovanou Brazílii a ve finále po výsledku 3:1 na sety i Srbsko. Jejich dosavadním maximem bylo třetí místo z loňského roku.
Američané poprvé vyhráli Světovou ligu ›››

Nejlepší momentky ze Světové ligy volejbalistů 2008




SRPEN


8. V Pekingu začaly olympijské hry

Více o olympiádě v Číně čtěte zde >>>


ZÁŘÍ


5. Jackpot z Golden League putuje jen do Keni

Keňská běžkyně Pamela Jelimová jako jediná atletka vyhrála všech šest mítinků v seriálu Zlaté ligy a získala tak prémii jednoho milionu dolarů. V běhu na 800 metrů nenašla přemožitelku nejen na podnicích Zlaté ligy, ale ani na olympiádě v Pekingu.
Pouze jedno vítězství chybělo ke stejnému úspěchu americkému sprinterovi Jeremy Warinerovi. Ještě hůř dopadla chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Ta o pohádkovou sumu přišla právě až na posledním mítinku v Bruselu. V celé sezoně sice prohrála jen dva závody, jenže právě ty nejdůležitější. V Bruselu a v Pekingu.

Pamela Jelimová po vítězství na mítinku v Římě

Pamela JelimováFoto ČTK/AP




27.
Ital Rossi opět vyhrál titul mistra světa Moto GP

Úžasná bilance doprovází italského motocyklistu Valentina Rossiho. Poosmé v kariéře si totiž s předstihem dojel pro titul v závodech silničních motocyklů. Na trůn v královské kubatuře se vrátil po dvouleté odmlce.
Fenomenální Rossi vyhrál další titul ›››


Rossiho oslava titulu v Motegi s úžasným komentářem jeho krajana


ŘÍJEN


12. Sixteen obhájila, Váňa se loučil

Až po hrubé chybě žokeje Stránského a následné diskvalifikaci se ve 118. ročníku Velké pardubické mohla radovat osmiletá bělka Sixteen, která tak obhájila loňské vítězství. V sedle ji vedl žokej Josef Bartoš, svěřenec legendárního Josefa Váni. Právě Váňa, který nakonec s Juventusem obsadil třetí místo, jel podle svých slov dostih naposledy.


Podívejte se na 118. ročník Velké pardubické


24. Ital nemohl pokračovat, Kraj prohrál

Český boxer Rudolf Kraj měl na dosah titul profesionálního mistra světa v polotěžké váze. V Miláně však podlehl domácímu Giacobbovi Fragomenimu 0:3 na body, když rozhodčí zápas předčasně ukončil pro krvavé zranění Itala. Ten nebyl podle sudího shopen pokračovat v utkání, přesto se stal vítězem.

Kraj v souboji s FragomenimFoto Sport


LISTOPAD



2. Hamilton nejmladším králem

Až poslední kolo posledního závodu rozhodlo o tom, že formule 1 bude mít nejmladšího krále v historii - Brita Lewise Hamiltona. Do závěrečné VC Brazílie šel hamilton s náskokem a titul měl ve vlastních rukou. Jenže protože Brazilec Massa poslední závod vyhrál, Hamilton musel skončit do pátého místa. A to se mu povedlo, až v jedné z posledních zatáček sezony.
Massa sice zvítězil, ale mistrem je Hamilton ›››

Strhující závěr Velké ceny Brazílie




30. Sněženka porazila machra

Tak potupnou a tak rychlou porážku nazažil šachový velmistr Karpov už padesát let. Na šachovém turnaji Sněženky a machři v Mariánských Lázních ale narazil na šestadvacetiletou Češku Janu Jackovou, která jej zdolala v bleskové partii po 22 tazích.
Krásná Češka smetla Karpova ›››

Jana JackováFoto chessfm.cz


PROSINEC



14.
Češi na domácím MS ve florbale bez medaile

Od 6. do 14. prosince hostila Česká republika mistrovství světa ve florbale. Domácí celek se přes obrovskou podporu diváků v ostravské a pražské hale medaile nedočkal a skončil na čtvrtém místě.
V boji o bronz totiž Češi Švýcarům v prodloužení podlehli. Vůbec nejvyšší návštěva šampionátu byla k vidění při samotném finále, v němž aktéři divákům nabídli nezapomenutelný zážitek. Finové nakonec přemohli Švédy až v prodloužení.
Finsko získalo první mistrovský titul ›››
Ani heroický výkon Čechům na bronz nestačil ›››

Summary finálového souboje v pražské O2 Areně


Zuzana Žirková z Gambrinusu Brno ve finále Euroligy
Zuzana Žirková z Gambrinusu Brno ve finále Euroligy

Články odjinud


Články odjinud