14. ledna 2009 • 12:41

Jirásek bude dále v čele ČOV

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Milan Jirásek byl na dnešním plénu v Praze jednomyslně zvolen předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) na další čtyřleté období. Dvaasedmdesátiletý funkcionář byl jediným kandidátem.



Milan Jirásek bude v čele vrcholného sportovního orgánu pokračovat až do roku 2012 a olympijských her v Londýně. Funkci místopředsedy pro ekonomiku a marketing bude vykonávat předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

Místopředsedou pro sport byl jednomyslně zvolen František Dvořák, který byl jediným kandidátem a svou funkci vykonával i v uplynulém období.

Protikandidáta neměl ani místopředseda pro olympismus Josef Dovalil; byl rovněž jednohlasně zvolen a ve své práci bude pokračovat i v dalším funkčním období.

Ostře sledovanou pozici místopředsedy pro ekonomiku a marketing bude v dalších čtyřech letech zastávat předseda veslařského svazu Kejval. Pro něj se vyslovilo celkem 33 delegátů, pro dalšího z kandidátů Karla Bauera z jachtařského svazu 13 delegátů a dosavadního místopředsedu Jiřího Zedníčka volilo jedenáct delegátů.

Kejval kandidoval poprvé. Jako úspěšný obchodník nabídl práci pro český sport bez nároku na finanční odměnu. "A také zkušenosti z byznysu. Sportovní marketing mě strašně baví a marketing s pěti kruhy má velký potenciál," řekl ve svém projevu.

"Nedělám práci, která mě nebaví. Vyzkoušel jsem si to v uplynulých čtyřech letech," řekl.Zkušenosti získal v marketingové agentuře ČOV České olympijské, v níž pracoval.

"Chci udržet marketingový program v době ekonomické krize, zvýšit prostředky od státu, což je zásadní fakt, minimálně zastavit propady peněz.

Chci zlepšit sociální program a olympijskou rentu a přiblížit ČOV sportovcům aktivním i bývalým," nastínil své plány.Bauer byl do funkce místopředsedy ČOV pro ekonomiku zvolen před dvanácti lety a skončil v roce 2005.

Pro ČOV chtěl získat více prostředků z veřejných zdrojů pro svazy a kluby, rovněž hodlal vylepšit podporu státu. "A zlepšit propagaci a komunikaci uvnitř ČOV i ven," uvedl ve svém projevu Bauer. Zedníček chtěl pokračovat ve své práci, která byla podle jeho slov úspěšná.

Svou kandidaturu do devatenáctičlenného výkonného výboru stáhl na plénu Jan Kocourek, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro sport. Po dvoukolovém hlasování byli nakonec do výboru zvoleni pouze čtyři nováčci: František Černík, Jan Hrdina, František Janda a Petr Hulinský.

Zbývajících patnáct členů ve výboru již bylo.Jirásek nastoupil do funkce předsedy v roce 1996, kdy nahradil legendární gymnastku Věru Čáslavskou. Tehdy při volbách porazil Přemysla Herycha. Hodně emocí však vyvolal hlavně jeho souboj v roce 2005, kdy proti němu stál oštěpař Jan Železný.

Během pléna ČOV dostala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za nejhodnotnější sportovní výkon uplynulé sezony olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Plénum ČOV rovněž schválilo hodnocení účasti české výpravy na olympijských hrách v Pekingu, zprávu o činnosti a hospodaření za uplynulý čtyřletý olympijský cyklus.

Složení vedení Českého olympijského výboru:předseda: Milan Jirásek,místopředseda pro sport: František Dvořák,místopředseda pro olympismus: Josef Dovalil,místopředseda pro ekonomiku a marketing: Jiří Kejval.

Výkonný výbor:
Květoslava Pecková (Český klub fair play),
Antonín Rychtecký (Česká olympijská akademie),
Oldřich Svojanovský (Český klub olympioniků),
Jan Železný (člen Mezinárodního olympijského výboru),
Karel Pilný (atletika),
Jiří Zedníček (basketbal),
Alexander Károlyi (fotbal),
Ladislav Malý (judo),
Jaroslav Pollert (kanoistika),
František Černík (lední hokej),
Jan Hrdina (moderní pětiboj),
Jaroslav Pekař (střelectví),
František Janda (šerm),
Petr Hulinský (taekwondo),
Pavel Kořan (ČSTV).

Revizní komise:
Petr Ditrich (baseball),
Drahoslav Hušek (saně),

předseda Revizní komise:
Jan Létal (curling).

Rozhodčí komise:
Gerhardt Bubník (krasobruslení),
Vladimír Balaš (lední hokej),
Vít Horáček (veslování),
Aleš Hušák (Autoklub),
Marian Štětina (cyklistika).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud